Česko letos zadrželo už 3000 ilegálních běženců

Česká republika v prvním pololetí letošního roku zadržela 3003 ilegálních běženců. Je to o tisíc více než za celý loňský rok.

Česká republika v prvním pololetí letošního roku zadržela 3003 ilegálních běženců. Je to o tisíc více než za celý loňský rok.

Podle údajů Policie České republiky, stoupl počet ilegálních migrantů v Česku na historický rekord již v loni, kdy počet 2028 představoval nejvyšší statistiku za posledních šest let. Současná imigrační krize ovšem rekord přepíše.

Mezi ilegálními migranty jsou však různé skupiny. Statistika je nerozlišuje. Zhruba třetina jich překročila krátkodobé povolení k pobytu - tedy především víza. Na to se obvykle přijde na mezinárodních letištích.

„Zhruba třetina jich dlouhodobě pobývá nelegálně v ČR po legálním vstupu - zpravidla se jedná o občany Ukrajiny. Další třetina přes území ČR projíždí do cílové země,“ říká pro biztweet.cz Vladimír Takáč ze skupiny analýzy rizik Policie České republiky.

--

Čtěte také: 

Vláda plánuje restrukturalizaci ČEB. Připravila dokument o změnách

Stroje i počítače. Český vývoz do Afriky je na historickém maximu

Češi plánují zvolnit víza pro Ukrajince. Potřebují dělníky

--

Při migrantech, zadržených při přesunu do jiných zemí jde hlavně o cílové destinace Německo a Švédsko.

Česká policie má v případě nelegálního vstupu cizího občana možnosti předat cizince do státu, kde již požádal o azyl, předat cizince v rámci readmisní dohody do státu odkud přijel, nebo zahájit s cizincem správní řízení o vyhoštění z území České republiky. 

 

Fotozdroj: CC/flickr.com