Vnitřní motivace. Blábol, či opravdu funkční technika?

Víte kudy vede vaše cesta za štěstím, ale stejně nemáte chuť vydat se po ní? Chyba je ve vaši hlavě. Nebojte se, stačí si ji vyčistit a zjistit, kde se schovává vaše vnitřní motivace.

Beznaděj v kariéře a neznalost řešení jak z krize ven nejsou jedinými problémy, které lidi často řeší. I když své sny máte velmi jasně definované a dokonce znáte cestu jak jich dosáhnout, pořád to nemusí nic znamenat. Posledním a nejdůležitějším cílem je najít sílu jak na onu cestu vykročit.

Správným a důležitým rozhodnutím může být v začátcích zapracovat na vnitřní motivaci. Hlavní je vaše přesvědčení a chtíč vytrvat v cestě za vašimi cíli. Ze začátku to nemusí být lehké, no později bude vaše mechanika vnitřního motivování pracovat sama. Bude ji totiž živit každé z prvních soust odměny zvané úspěch. Ať už je vašim cílem cokoliv.

Nemusí se přitom jednat jen o motivaci ve smyslu dosahovaní cílů z byznys plánu (i když ty jsou nejdůležitější). Cíle nedosáhneme, pokud nebudeme vyrovnání a sebevědomí. I porážka malé potíže, se kterou jste bojovali, ale přehrávali, dokáže nabrat vítr do vašich plachet a rozběhnout vás směrem k výraznějším úspěchům.

Možná chcete pro začátek změnit stravovací návyky, naučit se více využívat asertivitu, dotahovat věci do konce, nebo se naučit delegovat úkoly na podřízené. Jak na to?

Vnitřní motivace vám pomůže dosáhnout prakticky cokoliv. S motivací budete mít dostatek energie, která vás k cíli posune i přes případné překážky.

Hlavní pomůckou jak s motivaci začít může být třeba definice proč chcete cílenou změnu dosáhnout. Když si vyjmenujete vše, čeho po dosažení cíle dosáhnete, věřte, že se vám do úkolu bude chtít stoprocentně více.

Kdyby vám nestačila pouhá představa dosažených cílů a pocitu úlevy, které se s nimi spojují, buďte prozaičtější. Vytvořte si seznam a dívejte se na něj vždy, když potřebujete znovu získat ztracenou motivaci.

Další radou k nezaplacení je ta, která vám doporučuje převzít odpovědnost sami za sebe a svá rozhodnutí. Pivní řeči a stěžování se u kamarádů vaši motivaci obyčejně přivede k bodu mrazu. Kamarádi se totiž o téma, které rozebíráte zajímají jen částečně a nemusí si být vědomi toho, jak moc je pro vás důležité. Debata proto sklouzne k zlehčování a ujišťování vás o tom, že vše co potřebujete dosáhnout dosáhnete i bez zvýšené snahy. To je bohužel hodně často lež.

Čtěte také:

s.r.o. Pro koho je tato forma podnikání?

Podání ruky už nestačí. Pojistěte se rozhodčí doložkou

Marketing ad hoc? Musíte mít plán

Tím ovšem nechci říct, že vnitřní motivace nevyžaduje i externí konzultace. Některým lidem se komunikace o problémech hodí a nezpůsobuje kontra-efekty. Avšak pokud mezi ně patříte, raději o motivačních cílech mluvte jenom s odborníky, nebo někým, kdo rozumí, co pro vás vaše cíle znamenají.

I když to může znít „trhle“, skvělým způsobem k dosažení motivace je mluvit sám se sebou. Pozitivně se podporovat a povzbuzovat. Klidně jen v mysli, nemusíte vypadat jako blázen.

S tím souvisí i další hodně využívaný nástroj vnitřní motivace – afirmace. Jde vlastně o pozitivní potvrzení, ujištění toho, co si přejeme. Ve zkratce stačí znát pět až deset hlavních věcí, na kterých v současnosti pracujete. Když si je ve hlavně budete opakovat, nezapomenete na to co chcete. Nehledě na to, zda zažíváte úspěchy, nebo pády. Ani stres vás nedonutí zapomenout na to, co vás čeká na konci cesty, po které kráčíte.

Přemýšlet sami o sobě a o tom, co chcete, nebo životních hodnotách by mělo být samozřejmostí každého z nás. Vnitřní motivaci však bohužel v školách neučí a pracovní prostředí často působí spíše demotivačně.

Pokud chcete dosáhnout úspěchu a nezávislosti, zapojte fantazii. Je to ten největší poklad. Položte si pár otázek. Jak velmi chcete změny dosáhnout? Co vám přinese? Když jste přesvědčeni, že hodně, neváhejte a jdete do toho. Prvním krokem může být třeba určení data začátku vaši transformace.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb