Z Bureše Babišem: Kdo je Andrej Babiš?

Všichni určitě známe jméno tohoto politika, který o sobě tvrdí, že politik není. Přečtěte si jednu z prvních recenzí knihy Z Bureše Babišem.

Všichni určitě známe jméno tohoto politika, který o sobě tvrdí, že politik není. Člověka, jehož minulost je pestrá, budoucnost nejistá, jehož konto přetéká penězi a který vládne nejen médiím, ale především trhu, zemědělskému a chemickému průmyslu. Kdo je Andrej Babiš a co stálo za jeho úspěchem?

Kniha novináře Tomáše Lemešaniho se snaží podat co nejpřesnější obrázek o tom, kdo to vlastně Andrej Babiš je, odkud pochází a co za sebou stihl zanechat. Vypráví o jeho počínající kariéře ještě za dob totality, popisuje, kterak se jeho koncern Agrofert stal číslem jedna nejen v Česku, ale také v dalších okolních státech, jak expandoval do Německa, Maďarska a Irska. Setkáme se s dalšími lidmi, bez nichž by dnes Andrej Babiš nestál tam, kde stojí. A nejen to.

Publikaci Z Bureše Babišem si můžete objednat v eshope, či jednoduchým mailem na adrese marketing@biztweet.eu

Autor je už od počátku knihy k Andreji Babišovi kritický. Přesto se dá kniha považovat za objektivní soubor článků o mocenském vzestupu člověka, který začínal jako agent StB pod jménem Bureš a dotáhl to až na lídra hnutí ANO, které v letošních volbách do poslanecké sněmovny získalo téměř třicet procent hlasů.

Jaké jsou plusy knihy? Zaprvé: Velká přesnost, velké procento informací. Autor neplýtvá zbytečnými slovy, nepopisuje široce a poeticky, kterak kdysi dávno tohle a tamto. Soustředí se na fakta, těch se drží a ta staví jedno na druhé. Fakta o každém kroku Andreje Babiše, o tom, jak postupoval při budování své firmy, jak se pod jeho vlivem změnil český průmysl a český trh.

Čtěte také:

Biztweet u zrodu nové publikace o Babišovi

Z Bureše Babišem: Být kámoši se vyplácí

Z Bureše Babišem: Imoba, malá nenápadná firma s velkými kontroverzemi

Teď musím v tomto článku vložit subjektivní vsuvku. O české dění a politiku se zajímám, byť ne nijak vášnivě a intenzivně. Že je Andrej Babiš hrozbou pro chod státu a demokracie si samozřejmě uvědomuji a v životě bych o něm nedokázala smýšlet pozitivně. Když mi však autor publikace Z Bureše Babišem předložil tolik důkazů, poskytl tolik námětů k úvahám a upozornil na to, kde všude Andrej Babiš zasahuje, ježily se mi vlasy na hlavě hrůzou. Oligarcha Babišova měřítka, který ovlivňuje nejen trh, ale také ministerstvo financí (do května 2017) a přední česká média, je velmi, velmi nebezpečný. Zvlášť pro ty, kteří s ním už od začátku nesympatizují a veřejně proti němu vystupují.

Mínusem knihy je nedostatečná korektura, kterou však nelze při vydání vlastním nákladem nejspíš očekávat. Možná, že si špatně umístěné interpunkce nikdo kromě mě nevšímá, a tak mohu s klidem prohlásit, že takhle kniha má světu co říct, upozorňuje na velmi důležité události v pozadí hlavního dění v naší republice a zanechává v člověku myšlenku, kam až to všechno může dospět.

Já doufám, že to nakonec tak špatně nedopadne. A děkuji autorovi za práci, kterou už jen sepsáním takto informačně obsáhlé publikace vykonal'

 

Vlasta Řenčová, databazeknih.cz