Explosia otevřela provoz nového výzkumného a vývojového centra

Ministr Jiří Havlíček dnes v Pardubicích společně s generálním ředitelem společnosti Explosia, a. s., Josefem Tichým a prezidentem Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiřím Hynkem zahájili provoz nového výzkumného a vývojového centra pro celospalitelnou munici.

Nejznámější český výrobce výbušnin tak završil další fázi modernizace společnosti, která započala v roce 2013 navýšením základního jmění ze strany akcionáře, jímž je ze sta procent stát.

Výzkumné a vývojové centrum, jehož pořizovací hodnota je přibližně 100 milionů korun, spolufinancoval dotační program Evropské unie, konkrétně Evropský fond pro regionální rozvoj v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.

"Chtěl bych ocenit práci, která byla ve společnosti od roku 2013 vykonána. Tehdy se podařilo navýšit základní kapitál společnosti Explosia o 250 milionů korun. To umožnilo rozvoj výzkumu a výroby spalitelných dílů velkorážové munice, stabilizaci výkonu zařízení na výrobu sférických prachů a modernizaci výroby nitrocelulózových prachů. Všechny tyto investice stojí za výrazným zlepšením hospodářských výsledků společnosti v posledních čtyřech letech. Oceňuji proto také úsilí vedení společnost Explosia dále rozvíjet a zvyšovat její konkurenceschopnost," uvedl dnes ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček při slavnostním zahájení provozu.

Cílem společnosti bylo vybudovat a uvést do provozu novou technologickou jednotku, určenou pro vývojové práce spalitelných muničních dílů. Linka má dostatečnou vývojovou kapacitu, aby bylo možné věrně simulovat a ověřovat, zda výstupy výzkumu a vývoje bude možné následně převést do výrobní praxe.

„Požadovali jsme co největší možnou míru automatizace s maximálním počtem deseti pracovníků v jedné směně a v případě laboratoří nanejvýš pět pracovníků, abychom snižovali rizika a drželi naše zaměstnance v co možná největším bezpečí,“ vysvětlil generální ředitel společnosti Explosia Josef Tichý.

V rámci projektu byla postavena nová hala včetně nových technologií pro vývoj a výzkum, zakoupených v rámci projektu. Objekt je rozdělen na dvě základní části: Patrovou administrativní část s výzkumnými a vývojovými laboratořemi, a část technologickou pro ověření výsledků vývoje a výzkumu.

Snahou projektu je také náhrada stávající zastaralé laboratoře pro vývoj nových produktů v oblasti hnacích hmot, především spalitelných muničních dílů nebo spalitelných mas a jejich testování a nastavení parametrů následné výroby moderními laboratorními přístroji.

Výsledkem projektu je laboratoř, vybavená nejmodernější technikou, která je srdcem vývojového pracoviště pro vývoj nových výrobků ze sektoru spalitelných muničních dílů.