ČEB financuje vývoz průtokoměrů do Peru

Česká exportní banka (ČEB) poskytne brněnskému výrobci průtokoměrů Arkon Flow Systems zhruba 6,5 milionu korun na vývoz do Peru. Celkem čtyři dodavatelské úvěry dnes podepsali zástupci banky a exportéra na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně.

„Když jsme před čtyřmi lety začali spolupracovat s Arkon Flow systems, zaměstnávala sedm lidí a byla náš vůbec nejmenší zákazník v historii. Velice mě těší, že teď společně můžeme vyvézt české technologie až do Peru, zájmové země Exportní strategie České republiky,“ řekl krátce po podpisu smlouvy předseda představenstva a generální ředitel ČEB Karel Bureš.

Brněnský výrobce tak dodá stovku elektromagnetických průtokoměrů s příslušenstvím, které budou v městských částech Arequipa pomáhat vodohospodářům s měřením průtoku odpadních vod.

„V roce 2013 nechtěla náš vývoz do Latinské Ameriky žádná komerční banka financovat. Ovšem s ČEB jsme úspěšně realizovali už 26 obchodních případů. Přestože jsme malá firma, Česká exportní banka nám od počátku spolupráce významně pomáhá dobýt teritoria rizikového charakteru, do kterých se komerčním bankám nechce,“ komentuje ředitelka Arkon Flow Systems Šárka David Tichá.

České exportní bance klienti z řad malých a středních podniků rychle přibývají. Během první poloviny roku 2017 s nimi banka podepsala 34 smluv v objemu 367 milionů korun. Přitom za stejnou dobu v roce 2016 to bylo 22 smluv v objemu 139 milionů korun. „Česká exportní banka tak v prvním pololetí roku 2017 podepsala s malými a středními firmami v meziročním srovnání o polovinu víc smluv a jejich objem vzrostl dokonce o víc než 160 procent,“ dodává mluvčí ČEB Jan Černý.

Vládní dokument Exportní strategie ČR 2012 – 2020 jmenuje Peru jako zájmovou zemi, na kterou by se měla státní podpora exportu soustředit. České exportní bance se podařilo vstoupit na tento trh letos právě při spolupráci se společností Arkon Flow Systems.