iPhone: Příběh hospodářské revoluce

Produktové akce Applu tradičně připomínají spíše marketingovou bohoslužbu jako představení nových technologických hraček. Steve Jobs v tomto duchu jednoho lednového rána roku 2007 publiku přislíbil hned tři revoluční produkty: "iPod s dotykovým ovládáním, revoluční mobilní telefon a přelomový internetový komunikátor. iPod, telefon a internetový komunikátor. Rozumíte?

Nejde o tři samostatná zařízení, ale jedno. Mluvíme o iPhone. "Z kapsy svých džínsů vytáhl futuristické zařízení, o kterém odvážně prohlásil, že všechno změní. V tom okamžiku to mohlo být jeho zbožná touha. Při pohledu po deseti letech ... to byla jedna z těch neobvyklých příležitostí, kdy byl předem ohlášený produkt schopen naplnit marketingové sliby.

Smartphone se totiž brzy stal technologií 21. století. A také nejrychleji prodávaným vynálezem v historii. Pokud tedy nepočítáme krájený chléb.

Podle odhadů společnosti The Economist dnes smartphone vlastní více než polovina světové populace. Do roku 2020 se tento podíl zvýší na 80 procent. Smartphony jsou prakticky všudypřítomné. Díky rychlému poklesu výrobních nákladů.

Nejlevnější zařízení - například zařízení indického Micromaxu - stojí jen několik desítek eur. Pokud jste se tedy náhodou rozčilovali nad snímky Syřanů prchajících před válkou se smartphonem v ruce ... nezapomínejte, že i v rozvojových zemích jde o jednu z nejužitečnějších věcí, jakou si za peníze dokážete koupit.

Díky kompaktní velikosti. A díky možnosti připojení. Dnešní smartphony skrývají výkon superpočítače. Metaforicky a doslovně. Pro lepší představu, navigační počítač Apolla 11, který v roce 1969 dovedl první lidí na povrch měsíce, obsahoval 12 tisíc tranzistorů. Nejnovější generace procesoru A11 iPhone má 4 miliardy tranzistorů.

Celý tento výkon je k dispozici pro každodenní potřeby uživatele. A co přesně to znamená? Jak při představování iPhonu X zábavně demonstroval Craig Federighi, viceprezident Applu pro software: "Pokud by vás náhodou zajímalo, jak asi lidstvo naloží s nejvyspělejší technologií snímání obličejů ... tu máte svou odpověď." A v průběhu této věty propůjčil prostřednictvím procesoru v iPhone několik grimas animovanému ... exkrementu.

Rychlost datových přenosů během jediné dekády narostla 12-tisícinásobně a cena za megabyte přenesených dat naopak klesla z částek blízkých deseti eurům na dnešních několik centů. Smartphone se rychle stal nejmasovější formou počítače.

Čtěte také:

Technologický luxus. Přišel konec levných inteligentních telefonů?

Elektrický sen Muska živí jen víra investorů

Zrušení roamingu připraví operátory o miliardy ročně. Akcionáře to nezajímá

Smartphone přispívá k růstu ekonomiky. Podle ekonomických studií citovaných časopisem The Economist mohou další tři smartphony na 100 obyvatel zvýšit HDP na hlavu rozvojových zemí o více než procentní bod za rok. Pouze tím, že se noví vlastníci připojují k internetu, zřizují bankovní účty a začínají nakupovat on-line. Stále více lidí získává informace, zboží a služby, které nebyly k dispozici kvůli nedostatku infrastruktury.

Smartphone se stal mnohem víc než zařízením. Díky aplikacím. Uber, AirBnB a Lending Club nám ukázaly a zpřístupnily kapitál a výdělky, které jsme ani neznali. Spotřební statky jako byt, rodinné auto či vrtačka, které tradičně většinu času ležely ladem, přeměnily na aktiva ... a flexibilní příležitosti výdělku.

Tyto společnosti nejsou zaměstnavateli. Ti, kteří s nimi pracují, nejsou podnikatelé. Jedná se o jedinečnou kategorii, která nabízí jedinečné příležitosti pro prakticky každého. Poradenská firma PwC odhaduje, že dnešní globální ekonomika vytváří dodatečnou hodnotu téměř 15 miliard eur. A v příštím desetiletí by mohla dosáhnout až 280 miliard eur. Společné hospodářství by však nebylo možné bez smartphonů s aplikací a připojení k internetu.

Hračka, kterou Steve Jobs v roce 2007 před publikem vytáhl z kapsy džínsů, opravdu změnila svět. Ve způsobech, které v té době těžko předpovídal. A to má za sebou teprve první dějství.

 

Tomáš Púchly, analytik Nadace F. A. Hayeka

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu