O budoucnosti Vítkovice Power Engineering jedná insolvenční správce

O tom co bude s Vítkovice Power Engineering už nerozhoduje Jan Světlík, ale insolvenční správce.

Správce David Vandrovec tak má pod palcem také jednání se společností Anacot Capital bývalého ministra životního prostředí Pavla Drobila.

„Anacot měl zájem o Vítkovice Power Engineering. Vzhledem ke konkursu ve VPE s nimi jedná pan správce Vandrovec, my nyní nevíme, zda a jaký návrh eventuálně panu správci podali,“ říká Biztweetu mluvčí skupiny Vítkovice Eva Kijonková. Pavel Drobil na dotazy ohledně obchodu odpovědět nechtěl.

Společnost Vítkovice Power Engineering, která je od loňska v úpadku, na sebe podala začátkem srpna návrh na konkurz. Údajně kvůli ochraně před věřiteli. Vedení firmy mělo spoléhat na pomoc mateřské Vítkovice Machinery Group miliardáře Jana Světlíka, investice však nepřišla.

Celá strojírenská skupina Vítkovic má přes 20 firem a okolo 5500 zaměstnanců. Problémy spustila stavba turecké elektrárny Yunus Emre. Česká společnost se zpozdila s odevzdáním dvou nových bloků elektrárny, což vedlo k zmražení financování části projektu ze strany tureckých partnerů. Problémem je i dluh obchodního partnera Modřany Power, kde vítkovická skupina ztratila odhadem 400 milionů korun.

Čtěte také: 

Světlík si Vítkovice Power Engineering nezachrání sám. Zájemců je víc

Před věřiteli se chrání další část Vítkovic. Revmont žádá reorganizaci

Vítkovice řeší útok na impérium. Prý jde jen o kampaň

Zachránit postupně krachující dceřiné firmy i celou skupinu by mohl nový investor. Po setkání s prezidentem Milošem Zemanem došlo k úniku informací z obchodních jednání. K překvapení Jana Světlíka se prezident v médiích pochlubil tím, že i jeho zásluhou došlo k nabídce na převzetí poloviny celé skupiny Vítkovice. Zájemcem má být největší čínská banka, tedy ICBC, která má pro financování podobných projektů zřízených několik fondů. Skupina prezidentova slova nechce komentovat.

Další novinkou, kterou vypustil prezident republiky je jednání Jana Světlíka s čínskou společností Linglong, o které potvrzeném zájmu o investici v Česku napsal jako první Biztweet. Společnost prý s Vítkovicemi jedná o zapůjčení, nebo prodeji revitalizovaného areálu. „Návrh zazněl v rámci diskuse pana Světlíka s panem prezidentem, konkrétní plocha tedy vytipována není. Je to návrh starý den, dva,“ říká Eva Kijonková.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu