Do Číny se prodaly první kontejnery českého vína

První mohutné dodávky českého vína byly v Čínské lidové republice prodané. Klíčovou bude druhá objednávka.

Po opakovaných prezentacích českého vína na mezinárodních diplomatických a byznysových konferencích došlo k realizaci prvních významných dodávek českého vína do Číny.

„Několika vinařstvím se povedlo po několika letech práce vyvézt první kontejnery, jiná vinařství získala další importéry na čínský trh v dalších oblastech. Navíc stále více čínských turistů objevuje i jižní Moravu jako cíl svých pobytů ve střední Evropě,“ pochvaluje si vývoj obchodní spolupráce s Číňany viceprezidentka Svazu vinařů České republiky Liana Hrabálková.

Úspěšnými vývozci jsou vinařství Lahofer, Templářské sklepy, Bohemia Sekt, či Vinařství Ludwig, které se domluvilo s importérem Ningbo.

„Není podstatné vyvézt první kontejner, ale je důležitá objednávka číslo dvě. To totiž znamená, že víno je prodané a zákazníci poptávají další. Pokud potrvá proexportní politika státu, ministerstva zemědělství a Jihomoravského kraje, dá se předpokládat mírný nárůst exportu,“ říká Hrabálková.

Čtěte také: 

Pražské hotely přitahují miliardy z ciziny. Největší apetit mají Číňané

Číňané chtěli odkoupit celé J&T. Tvrdí poradenská agentura

Boj o Afriku? EU zápasí s Čínou přes elektřinu

Při pohledu na celkovou produkci českých vinařů však jde pořád o jednotky procent celkové výroby. Větší objemy by mohly zaručit další prezentace politiků, kteří do Číny jezdí na diplomatické akce.

„Aktuálně guvernér provincie Shǎnxī připravuje v příštím květnu velkou akci České dny v Xi´anu, kde chce představit Českou republiku nejen jako dodavatele skla, piva, krtečka a snad i vína, ale i jako destinaci pro dovolenou, honosné svatby a případné investice. Jeden z největších dovozců vína z provincie Zhejiang finalizuje první objednávku, a to i z důvodu, že nechce za Beijing Ershang Group zůstat pozadu. Na nedávný veletrh potravin se povedlo pozvat jednoho z největších hongkonských dovozců a nabídnout mu víno a pivo od několika výrobců, což při své návštěvě stánku Ministerstva zemědělství ocenila i předsedkyně vlády,“ optimisticky se na přísliby dívá Liana Hrabálková.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu