Dalibor Dědek: falešný prorok budoucnosti

Jeden z nejbohatších Čechů, ještě nedávno kandidující do parlamentních voleb a odpůrce dotací, které sám čerpá. Také šéf skupiny Jablotron a hlavně úspěšný byznysmen, oceněný medailí za zásluhy. V politice ovšem působí jako amatér.

Podnikatel Dalibor Dědek se narodil v červnu roku 1957. Odmaturoval na průmyslové škole v Jičíně a poté pokračoval ve studiu na pražské ČVUT. Po promocích se začal živit jako vývojář v jabloneckém podniku LIAZ. Následně těsně po revoluci založil, dnes úspěšnou firmu Jablotron, specializující se na komunikační a zabezpečovací techniku.

Z Jablotronu se stal úspěšný podnik a Dědek v roce 1994 získal ocenění Podnikatel roku. Firma proslula hlavně díky výrobě nadrozměrného telefonu pro seniory. A postupně se zařadila mezi nejúspěšnější podniky v Česku. V loňském roce se stal částečným majitelem firmy obchodní a výkonný ředitel Jablotronu Miroslav Jarolím.

V letošním roce Dalibor Dědek vypustil na světlo světa projekt Jablotron Living Technology, kde se zaměřil na ekologicky šetrné inteligentní domy. Tak inteligentní, aby spolu jednotlivé technologie komunikovaly a zároveň, aby se naopak vyhnuly takzvanému digitálnímu rokoku. V souvislosti s technologiemi se Dědek negativně staví k elektromobilům, jež považuje za značnou ekologickou zátěž.

Kromě dlouholetého budování firmy Jablotron se Dalibor Dědek zvládl oženit a vychovat dvě děti. Ve volném čase se věnuje jízdě na vysokém kole, současně již spíše jízdě na koloběžce. V poslední době také věnuje množství financí na dobročinné účely. Založil vlastní nadaci Jablotronu, v jejímž rámci postavil a nedávno zprovoznil dům pro seniory. Mimo to se věnuje i oblasti školství a snaží se pomáhat také lidem bez domova.

Výstavba zmíněného domova pro seniory, původně jedna z budov zkrachovalé Bižuterie v Jablonci, přesáhla sto miliónů korun. Domov slouží seniorům postiženým Alzheimerem a jinými druhy demence. V areálu bývalé Bižuterie má v budoucnu vyrůst také škola zaměřená na elektroniku a strojírenství.

Čtěte také:

Karel Janeček a RSJ: Politika, fondy a lithium

Jozef Špirko: Z Penty ve šlépějích Babiše

Ján Sabol: Lihovarnický král

V rámci svých dobročinných akcí koupil Dědek před pár lety nafukovací halu, sloužící jako azyl pro seniory v zimním období. Pražský magistrát však stavbu nepovolil, neboť nesehnal vyhovující pozemek, kam by halu za 1,5 milionu korun umístil. Na to Jablotron v čele s Dědkem společně s Nadějí, Armádou spásy a Arcidiecézní charitou Praha zareagovali následným otevřením noclehárny s názvem Středisko pomoci Vackov. A proto, že sám Dědek miluje přírodu, odkoupil pozemky v Jizerských horách. To z důvodu, aby zábranil místní výstavbě golfového hřiště.

Co se týče aktivit mimo charitu, oznámil v letošním roce Dalibor Dědek kandidaturu v parlamentních volbách, a to za hnutí STAN. V srpnu kandidaturu po 24 dnech vzdal, Starosty a nezávislé však chce dále podporovat. Dědek byl po oznámení své kandidatury znepokojen mimo jiné tím, že byl srovnáván s Andrejem Babišem, protože si stranu dle některých novinových titulků koupil. Po stáhnutí své kandidatury Dědka nahradil exposlanec za Věci veřejné Milan Šťovíček.

Nálepku druhého Babiše Dědek toleruje pouze v tom, že oba jsou úspěšnými podnikateli. Po vstupu do politiky měl Dědek v plánu boj proti dotacím. Sám ale dotace v minulosti získal. Ve výši cca 10 milionů korun. To si však Dědek dle svých slov neuvědomil. Dotace získané během deseti let použil na výstavbu mateřské školky, na zřízení nových pracovních míst a na výzkumnou praxi indického vědce.

Dalibor Dědek však tvrdí, že neodmítá všechny dotace. Zastává se typu dotací, které smysl mají. Například ty z oblasti zemědělství. Vlastní dotace se pokusil obhájit tím, že za zmíněné desetileté období odvedl Jablotron do státní kasy díky daním z příjmu přes 750 miliónů. Sám Dědek vlastní majetek blížící se 5 miliardám korun.

 

Barbora Netopilová

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

 

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb