Firmy a fenomén rostoucího extrémismu. "Slovenský Uber" Hopin vyhodil taxikáře

Rostoucí pravicový extrémismus ruku v ruce s nacionalismem v zemích našeho regionu přináší i dilemy firem, co se zaměstnanci, kteří se k extrémním myšlenkám hlásí.

Slovenská taxi aplikace Hopin musela během léta vyhodit několik řidičů. Kvůli konfliktům pravicově extrémistických taxikářů se zákazníky musí polknout také nemalou veřejnou ostudu.

Vše začalo když v červenci skupina mladých lidí přivolala v Bratislavě přes aplikaci Hopin podobně starého taxikáře. Řidič přijel na terénním Hummeru oblepeným propagačními nálepkami hnutí extrémně pravicového vůdce Mariana Kotleby. To se mladíkům nelíbilo a po vyhrocené slovní výměně během jízdy došlo k útoku taxikáře na jednoho z nich.

Po události skončil na ošetření v nemocnici. Věc nenechal tak a na "slovenský Uber" i jeho řidiče podal trestní oznámení. Kontaktoval i média, čím firmu donutil reagovat.

"Hopin je apolitický a distancuje se od jakéhokoli projevu extremismu a násilí. Máme smlouvu s řidičem a pomáháme vyšetřovat situaci. Připravujeme opatření, která by takovým případům zabránila," musel reagovat šéf Hopinu Martin Baran.

V následujících hodinách dodal, že s řidičem smlouvu rozvázal a pro nové zájemce o práci pro Hopin Taxi připravil smlouvu, která jim zakazuje prezentovat před zákazníky jakékoliv rasové, politické, či náboženské diskriminační přesvědčení.

Co čert nechtěl, věrohodnost tohoto kroku byla záhy opět podlomena. Týdeníku Trend se ozvala zákaznice Hopinu, která se do podobného konfliktu dostala také. Vyzvedl jí údajně řidič v triku oblíbené neonacistické značky Thor Steinar s různýma fašistickýma tetováními. Po dotazu na to, zda uznává neonacistické myšlenky se prý hrdě přiznal. Zákaznice ho požádala o zastavení a kromě stížnosti případ zase medializovala.

Firmě nezbývalo nic jiného, než další omluva a rozvázaní smlouvy s řidičem. Navzdory tomu se v médiích objevují další podobné případy.

Čtěte také:

Varšava vystavuje Berlínu účet za druhou světovou. Putin si mne ruce

Mýty o migrantech: Je to organizovaný přesun někým zvenčí

Mýty o migrantech: znásilňují naše ženy

Firma Hopin Taxi, provozující taxikovou aplikaci Hopin existuje od roku 2012. Provozuje mobilní aplikaci, přes kterou možno přivolat a sledovat odvoz. Byznsmodelem připomíná další aplikace sdílené ekonomiky jako Uber, či český Liftago. Služba funguje kromě Bratislavy, Košic a Prahy také ve slovinské Ljubljaně a ukrajinském Kyjevu.

Zdá se, že se propagace neonacismu stává nejen společenským, ale také byznysovým problémem.

Firmy často nevědí jak na případy, kdy své nebezpečné názory prezentují jejich pracovníci reagovat. Ostudu si v před pár dny slízl třeba petrochemický Slovnaft. Ten ani po medializaci rasistického chování některých pracovníků čerpacích stanic nedokázal vyslovit ani omluvu. Majitel výrobce zbraní Grandpower Jaroslav Kuracina dokonce veřejně podporuje Mariana Kotlebu. Objevuje se na jeho mítincích a neonacistickému hnutí zapůjčuje automobily.

Naopak obchodní řetězce Lidl a Tesco u veřejnosti celkem zabodovaly, když zakázaly shromáždění Kotlebových přívrženců na svých parkovištích.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu