Babiš a Faltýnek. Jak vznikla nerozlučná dvojice?

Bok po boku v byznysu politice. Andrej Babiš s Jaroslavem Faltýnkem spolupracují léta. Jejich spojení doprovázejí trestní oznámení a kontroverzní obchody.

Je podle Vás Andrej Babiš jako politik a podnikatel ve střetu zájmů?

Jedním z významnějších podniků, který nechtěl Andrej Babiš ponechat konkurenci, byl podnik Tchecomalt Group. Skupina vznikla v druhé polovině 90. let a postupně ovládla 17 firem podnikajících ve sladovnictví, krmivářství, či obchodě se zemědělskými komoditami.

Nejznámější části skupiny byly Obchodní sladovny Prostějov. Firma byla významným výrobcem sladu i v celoevropském měřítku.

Jak uvádí publikace Z Bureše Babišem, snaha o ovládnutí tohoto podniku navíc přímo souvisela s okolnostmi ovládnutí Lovochemie, a tak bylo jasné, že po podniku jednoduše Agrofert jít musí.

Tchecomalt vlastnila prostějovské sladovny a měla být prostředníkem bývalého vedení společnosti Proferta k expanzi v zemědělství. Nakupovala bývalá státní družstva a sklady, či komoditami ručila za úvěr Proferty v Investiční a poštovní bance.

Po pádu Proferty i Investiční a poštovní banky přešla pohledávka za nesplacený úvěr Proferty na Československou obchodní banku. Ta chtěla náhradu za nesplacený dluh po ručiteli Tchecomalt.

V září roku 2000 představenstvo Tchecomaltu rozhodlo o vyhlášení konkurzu. Vůbec přitom nebralo ohledy na názor ČSOB jako jediného věřitele. V konkurzu ovládl sklady a sladovny za výhodných podmínek Agrofert.

Publikaci Z Bureše Babišem si můžete objednat v eshope, či jednoduchým mailem na adrese marketing@biztweet.eu

Místopředsedou představenstva Tchecomaltu byl v té době Jaroslav Faltýnek. Ten krátce po pro Agrofert výhodném nákupu majetku Tchecomaltu v konkurzu přešel do Agrofertu, kde se stal šéfem zemědělské divize.

Dnešní pravá ruka Babiše v politice odjakživa odmítala jakýkoliv úmysl při vyhlášení konkurzu firmy. ČSOB ovšem konkurz Tchecomaltu označila za účelový. Banka viděla za krokem bývalého managementu snahu udržet si kontrolu nad dceřinými firmami a zabránit hlavnímu akcionáři a věřiteli ČSOB přístup k akciím firmy.

Manažeři se hájili tím, že ČSOB odmítla dál financovat provozní úvěry podniku. Z účtu Tchecomaltu údajně zmizely peníze, které byly určeny na zálohy za nákup komodit, a tak firma musela podat návrh na konkurz.

Čtěte také:

Kdo se Babišovi stará o byznys: struktura vedení Agrofertu

Libor Široký: Komunistický rozvědčík a strážce tajemství Babiše

Babiše dohnalo Čapí hnízdo. Policie žádá zbavení imunity

Banka oponovala a tvrdila, že měla zájem na pokračování podnikání firmy, k čemuž byla připravena poskytovat dostatečný kapitál. ČSOB proto v roce 2001 podala trestní oznámení na bývalé vedení firmy včetně Jaroslava Faltýnka.

Podezření z účasti na údajném tunelování firmy se týkalo také konkurzního správce
Pavla Tomčaly, který měl jít Agrofertu na ruku.

„Podáním návrhu na konkurz si bývalý management udržel kontrolu nad dceřinými společnostmi. Sledovali tak své osobní zájmy,“ uvedla v trestním oznámení banka. Svá tvrzení ovšem nedokázala prokázat a bance zůstal jen dvoumiliardový nesplacený úvěr k odpisu.

 

Ukázka z publikace Z Bureše Babišem

Tomáš Lemešani, podpořte nás nákupem v našem eshopu