Boj o sociální peníze. Důchodovou správu ohrožuje bezvládí

Česká správa sociálního zabezpečení pořád neví, kdy bude znát jméno nového ředitele. Hra o klíčové tendry zpomaluje důležité nákupy.

Stát aktuálně kvůli nutnosti modernizovat správu vyplácení sociálních dávek hledá dodavatele pro řadu důležitých IT systémů. Software vybavení, které eviduje důležitá soukromá data a dbá na správné vyplácení sociálních dávek a důchodů má nakoupit Česká správa sociálního zabezpečení. A právě tato povinnost a pro podnikatele byznysová příležitost způsobila otřesy, které ze správy sahají až k ministryni práce a sociálních věcí Michaele Marksové.

Ta už několik týdnů řeší, co bude s vedením klíčového úřadu dále. Aktuálně je řízen dočasným šéfem Petrem Hejdukem. Ten nahradil odvolaného Jiřího Biskupa. Ten úřad řídil jen pár týdnů a ze židle ho sestřelilo podezření jeho konkurenta z výběrového řízení, že byl od počátku preferovaným politickým chráněncem náměstkyně ministerstva práce pro sociální pojistné systémy Ivy Merhautové z KDU-ČSL.

Ta je dlouholetá nadřízená Biskupa a u důležitých tendru by podle podezření mohli lidovci a náměstkyně Jiřího Biskupa úkolovat jak „správně“ nastavit podmínky soutěží.

Patová situace zablokovala také některé důležité tendry. A tlak ze třenic na úřadu proto přešel až na samotnou ministryni Marksovou. Ta měla zařídit, aby správu sociálního zabezpečení odevzdala další vládě s kompletním vedením a rozběhnutým pořizovacím procesem. Nyní se zdá, že úkol nezvládla a boj o lukrativní byznys ukočíruje až její následovník.

Při výběrovém řízení na hlavu České správy sociálního zabezpečení se pořád vedou bitvy o podobu výběrové komise. Napjatí zdá se odkládá také plány na odstranění bezvládí ještě v současném volebním období.

Čtěte také:

O Babišovy pekárny se zajímá Brusel

Babiše dohnalo Čapí hnízdo. Policie žádá zbavení imunity

Mýty o migrantech: Je to organizovaný přesun někým zvenčí

„Délku trvání výběrového řízení nelze dopředu přesně určit, neboť je třeba dodržovat zákonem předepsané lhůty (proces je ovlivněn délkou vyhlášení výběrového řízení, počtem uchazečů, zda podá některý z uchazečů námitky atd.), říká pro Biztweet mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Irena Dlesková.

Výběrová řízení na služební místa podléhají zákonu o státní službě, správnímu řádu a metodickému pokynu náměstka ministra vnitra pro státní službu, v nichž je přesně určen celý proces, a nelze postupovat jinak.


Podmínky výběru na služební místo vedoucího služebního úřadu:

(1) Vedoucího služebního úřadu jmenuje ten, o kom to stanoví zákon, na dobu v něm stanovenou, jinak na dobu neurčitou, a to na základě výsledku výběrového řízení. Nestanoví-li zákon jinak, vedoucího služebního úřadu na služební místo jmenuje služební orgán ve služebním úřadu, který je bezprostředně nadřízen služebnímu úřadu, v němž má být služební místo obsazeno; není-li takový nadřízený služební úřad, jmenuje vedoucího služebního úřadu náměstek pro státní službu.
(2) Výběrová komise na jmenování vedoucího služebního úřadu v ústředním správním úřadu má 4 členy, které jmenuje a odvolává vláda, z toho 1 člena na návrh náměstka pro státní službu; při rovnosti hlasů rozhoduje hlas předsedy výběrové komise, kterého jmenuje vláda z těch členů výběrové komise, které jmenovala na návrh náměstka pro státní službu. Výběrová komise na jmenování vedoucího služebního úřadu v jiném správním úřadu s celostátní působností má 4 členy, které jmenuje a odvolává ten, kdo vedoucího služebního úřadu jmenuje, z toho 2 členy na návrh příslušného ministra nebo vedoucího jiného ústředního správního úřadu a 1 člena na návrh náměstka pro státní službu; při rovnosti hlasů rozhoduje hlas předsedy výběrové komise, kterého jmenuje ten, kdo výběrovou komisi jmenoval, z těch členů výběrové komise, které jmenoval na návrh náměstka pro státní službu. V jiném správním úřadu má výběrová komise 3 členy, které jmenuje a odvolává ten, kdo vedoucího služebního úřadu jmenuje, z toho 1 člena na návrh náměstka pro státní službu.
(3) V prvním kole se může výběrového řízení zúčastnit státní zaměstnanec vykonávající službu na služebním místě představeného, s výjimkou vedoucího oddělení, pokud v uplynulých 8 letech vykonával nejméně po dobu 4 let ve správním úřadu, instituci Evropské unie, mezinárodní organizaci, regionální radě, Kanceláři prezidenta republiky, Kanceláři Poslanecké sněmovny, Kanceláři Senátu nebo jako uvolněný člen zastupitelstva kraje anebo obce s rozšířenou působností činnosti podle § 5 nebo činnosti obdobné.
(4) V případě, že žádný z účastníků výběrového řízení ve výběrovém řízení neuspěl, vyhlásí se druhé kolo výběrového řízení.
(5) Ve druhém kole se může výběrového řízení dále zúčastnit státní zaměstnanec vykonávající službu na služebním místě představeného ve správním úřadu, který v uplynulých 8 letech vykonával nejméně po dobu 4 let ve správním úřadu, instituci Evropské unie, mezinárodní organizaci, regionální radě, Kanceláři prezidenta republiky, Kanceláři Poslanecké sněmovny, Kanceláři Senátu nebo jako uvolněný člen zastupitelstva kraje nebo obce s rozšířenou působností činnosti podle § 5 nebo činnosti obdobné.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu