Češi proti ekologickým plánům EU. Brusel je příliš rychlý a důsledný

Česká republika je jedním z problémových států, které blokují postup klimatických dohod. Proč? Protože to chce Brusel moc rychle a moc dobře.

„Obecně Česká republika vnímá jako problematické navyšování některých ambicí. Jako příklad je možné uvést tlak na navýšení cíle pro energetickou účinnost a jeho „uzávaznění“. Tyto kroky jdou nad rámec toho, co bylo odsouhlaseno na Radě EU v roce 2014,“ uvádí pro Biztweet jeden z příkladů, kde Česko začalo plány Bruselu blokovat, tiskový odbor ministerstva průmyslu a obchodu.

Jak už Biztweet uvedl, východoevropské státy, zejména Polsko a Česko, jsou enviromentálními organizacemi a politiky z Evropské komise kritizování za rozrušování dohod vyplývajících z dřívějších plánů Bruselu a pařížské dohody. Východoevropské členské státy Evropské unie údajně vytvářejí zákulisní vzpouru vůči pařížské dohodě a blokují klíčová opatření potřebná k plnění závazku, které se podepsali 12. prosince 2015.

Nejvíc to mělo být vidět v první polovině letoška a výsledném setkání Rady EU pro energetiku, které se konalo 26. června 2017 v Lucemburku. Během jednání byl schválen obecný přístup k revizi směrnice o energetické účinnosti a směrnice o energetické náročnosti budov, které byly součásti balíčku legislativy s názvem Čistá energie pro všechny Evropany.

„V případě směrnice o energetické účinnosti Česká republika prosadila spolu s jinými členskými státy oproti původnímu návrhu Evropské komise především vyšší míru flexibility v plnění závazku povinných úspor energie dle článku 7 a nezávaznost EU cíle energetické účinnosti do roku 2030. Česko tuto pozici dlouhodobě prosazovala i na pracovních jednáních Rady,“ uvádí ministerstvo průmyslu.

Česku se podařilo vyjednat také snížení požadavků na zavádění infrastruktury pro elektromobilitu na úroveň odrážející národní specifika a vývoj v členských státech a dále snížení administrativní náročnosti odstraněním požadavků na databázi spotřeby energie v budovách často využívaných veřejností.

Čtěte také:

Slunce pro domácnosti se rozjíždí. Stát nabízí dotace

Lukrativní byznys pro potravináře. Správa rezerv chystá nové soutěže

„Podle mnohých expertů jednou z nejkontroverznějších částí balíčku, je požadavek na vznik takzvaných regionálních provozních/operačních center. V tomto případě Česko poměrně jednoznačně odmítá tento požadavek a poukazuje na překročení kompetencí ze strany EU a jejích orgánů,“ popisuje další blokovaný návrh česká strana.

Za problematickou považují Češi také další klíčový bod jednání – tvoření takzvané energetické unie. Klíčová reforma, která má sjednotit pravidla podnikání jednotlivých firem v unii je podle Prahy příliš ambiciozní.

„Ať se jedná o nereálný termín zpracování takzvaných Národního plánů, požadavek na linearitu trajektorií v oblasti obnovitelných zdrojů energie a energetické účinnosti a nejasný proces posuzování dostatečnosti národních cílů Evropskou komisí a případně dalšími orgány EU,“ vysvětluje ministerstvo průmyslu.

Ačkoli se o většině připravovaných reforem mluví v Bruselu léta, komise zůstala překvapena nepřipraveností některých členských zemí. Z původně ambiciózních plánů se tak za krátký čas stává trhací kalendář a Evropa jako celek o čelní pozici v obnovitelných zdrojích pořád jenom sní.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu