Češi plánují zvolnit víza pro Ukrajince. Potřebují dělníky

Češi nechtějí pracovat jako dělníci. Stát chce proto přilákat Ukrajince

Myslíte, že je lákaní zahraniční pracovní síly na neoblíbené pozice správné?
  • Ano (36 %)
  • Ne (31 %)
  • Je to nevyhnutné (31 %)

Nedostatek lidí, kteří by chtěli a věděli pracovat na technických, nebo dělnických pozicích. To je důvod, proč se o zjednodušení udělování viz, snaží česká ministerství napříč celou vládou. Kromě rezortů práce, průmyslu a zahraničních věcí, se pro benevolentnější přístup ve visové povinnosti Ukrajinců přihovořil i ministr financí Andrej Babiš.   

„Ministerstvo průmyslu a obchodu má zájem na efektivním systému vydávání víz, s ohledem na to, že MPO primárně podporuje migraci vysoce kvalifikovaných zaměstnanců,“ říká pro biztweet.cz mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu František Kotrba.

Podle rezortu se některé z velkých podniků stěžují ve věci dlouhých lhůt na registraci do příslušných informačních systémů pro vízové procedury. „MPO přivítá, pokud se zrychlí systém projednávání víz na Ukrajině, neboť registruje některé stížnosti z řad podnikatelů. V této věci se mezi dotčenými resorty vedou konzultace,“ říká František Kotrba.

--

Čtěte také:

Bureši bacha. Tvá složka by byla tlustá

--

O tom, aby už existovalo řešení pro benevolentnější přístup k Ukrajincům, ovšem ministerstvo průmyslu nemluví. Podle rezortu s tím prozatím průmysl počítat nemůže.

Ministerstvo zahraničních věcí (MZV) v rámci diskusí s ostatními rezorty a vyhodnocování zavedení institutu zaměstnanecké karty před rokem (24.6.2014) prosazuje co nejjednodušší proceduru podání žádostí o zaměstnaneckou kartu a jejich zpracování. "A to jak z administrativního hlediska (technické aspekty náležitostí žádosti apod.), tak z hlediska umožnění zpracování co největšího počtu žádostí vzhledem k výrazné poptávce ze strany žadatelů po tomto pobytovém titulu. Jednání o tomto tématu probíhá průběžně, pochopitelně s ohledem na dodržení bezpečnostních aspektů celého procesu,“ uvádí tiskový odbor ministerstva zahraničních věcí.

V případě udělování krátkodobých schengenských víz pro občany Ukrajiny (pobyty nepřesahující 90 dní v rámci jakýchkoliv 180 dní) prý MZV využívá všech možných a dostupných ulehčení, které daný proces doprovázejí. 

„Cílem je to, aby zaměstnavatelé disponovali potřebnou pracovní silou. Pokud nejsou k dispozici lidské zdroje s potřebnou kvalifikací, je možné volné pracovní pozice obsadit zahraničními pracovníky, kteří tak představují doplněk pracovní síly na českém trhu práce. Zákon o zaměstnanosti stanovuje rámec a podmínky,“ říká mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí. Jak dodává, rezort nerozlišuje mezi pacovníky z Ukrajiny a jiných zemí mimo Evropské unie. Na pozice, o které nemají Češi zájem by bylo podle ministerstva práce vhodné přilákat více narodností, nejen Ukrajince. 

Povolení k trvalému pobytu mělo podle posledních statistik z loňska zhruba 240 tisíc lidí, zbývajících 202 tisíc bylo v Česku přechodně. Dlouhodobě až tři pětiny cizinců v Česku tvoří Ukrajinci, Slováci a Vietnamci. Ukrajinců však za posledních pět let výrazně ubylo.

 

 

Fotozdroj: CC/flickr.com, mzv.cz