Jančura poveze Bratislavany. Ve klíčové zakázce

Jančura poveze Bratislavany. Ve klíčové zakázce

Hlavní město Slovenska připravuje integrovanou dopravu, která cestující poveze vlakem napříč všemi městskými částmi. Lukrativní a strategický byznys získal Regiojet Radima Jančury.

Bratislavská integrovaná doprava (BID) má být v posledním stadiu dohadování o podmínkách a podobě Integrovaného dopravního systému (IDS) v Bratislavském kraji. Dopravce Regiojet by se díky projektu dostal do strategické pozice. Získal by totiž nejen dopravu vlaky uvnitř Bratislavy, ale také výhradní právo provozovat přípojové spoje z dalších částí regionu.

K výhodné obchodní pozici přispěje i fakt, že kraj obyvatelům slibuje cestování po celém regionu s použitím jednotné jízdenky.

"Přípravy na tento vstup naplno běží. Obě strany postupují v úzké součinnosti. Aktuálně s BID začínáme řešit také přípravu informační kampaně spojenou s naším vstupem do BID," řekl agentuře TASR mluvčí společnosti Regiojet Aleš Ondrůj.

Nové tratě a vstup do integrovaného systému dopravy je zatím plánovaný na začátek příštího roku. Vstup RegioJetu do dopravního systému už schválilo zastupitelstvo Bratislavského samosprávného kraje (BSK).

Pro společnost Radima Jančury jde o důležité znamení. Firma totiž dlouho pociťovala spíše šikanu ze strany slovenských úřadů. Záští vůči žlutým vlakům se nijak netajili ani politické špičky.

Třeba šéf parlamentu a nacionalistické Slovenské národní strany Andrej Danko se před loňskými parlamentními volbami na Slovensku nechal slyšet, že "nesnáší žluté vlaky a žluté autobusy, protože nejsou slovenské a že žluté vlaky a autobusy musejí pryč." To se mu částečně naplňuje, když se Regiojet kvůli konkurenci dotovaných státních vlaků musel stáhnout z hlavní slovenské tratě Bratislava – Košice.

Čtěte také:

Student Agency se v letenkách daří. Utržila přes tři miliardy

Krúpovy potraviny expandují do Prahy. První pobočku otevřou v Sapě

APS žádá o licenci v Řecku. Brousí si zuby na tamní nesplacené úvěry

"Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenské republiky jako jeden z partnerů IDS BK přivítalo informaci o rozhodnutí společnosti Regiojet vstoupit do Integrovaného dopravního systému Bratislavy," říká dnes mluvčí ministerstva dopravy Karolína Ducká.

Zdá se tedy, že českému dopravcovi přece jen pokvetou pod Tatrami růže. RegioJet by měl nově v rámci Bratislavy obsluhovat zastávky Bratislava-Hlavní nádraží, Bratislava-Nové Město, Bratislava-Vrakuňa, Podunajské Biskupice, Rovinka, Nové Košariská, Miloslavov, Kvetoslavov-zastávka a Kvetoslavov.

V budoucnu by na této trase měly přibýt dvě nové zastávky, a to Martinský hřbitov a Ružinov. Vlaková linka S70 by měla být provozována od 15 minutových intervalů během dopravní špičky po 60-minutové intervaly v ostatních časech.

Společnost Regiojet navíc získala výhradní právo na dopravu mezi Bratislavou a Komárnem. Letos na ní předpovídá o 250 tisíc více nových zákazníků než loni, kdy musela bojovat se státní konkurencí.

 

 

Biztweet

Podpořte nezávislou žurnalistiku platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, nebo se registrujte a kupte přístup k exkluzivnímu obsahu, Děkujeme