Stát založil startupový fond. První projekty podpoří do konce roku

Dlouho očekáván Národní inovační fond uzřel světlo světa. Stát by chtěl jeho prostřednictvím podpořit první startupy do konce letošního roku.

„Nově založený subjekt Národní inovační fond, investiční společnost, a.s. (NIF) dosud nezahájil vlastní investiční fázi, nicméně vše je směrováno k tomu, aby investování bylo zahájeno ještě do konce roku 2017. NIF v tuto chvíli čeká na vyřízení žádosti o povolení činnosti u České národní banky. Následně může začít vybírat první start-upy, které se budou ucházet o investici,“ uvedl pro Biztweet Tomáš Novotný, náměstek ministra průmyslu a obchodu pro fondy Evropské unie, výzkum, vývoj a inovace, a investičních pobídek.

Stát o podpoře startupů mluvil už od roku 2011. Sliboval zřízení státního seed fondu. Po odkladech však k naplnění plánu nedošlo, a jak říkají odborníci, nyní by takovýto seed fond, spravovaný státem nenašel dostatek zájemců.

Sporný je také efekt pozdně zřízeného přímého fondu, kterým Národní inovační fond je. Problémem je pozdní reakce a následná nedůvěra začínajících podnikatelů.

Národní inovační fond má být financován z Evropských strukturálních a investičních fondů. Brusel totiž vyčlenil na podporu malých a středních podniků peníze, které lze od roku 2011 čerpat do roku 2020. Země jako Česko či Slovensko přitom doposud financování nevyužily. A nevyužily ani program konkurenceschopnost a inovace, kterým Evropská komise mezi lety 2007-2013 přerozdělila mezi malé a střední podniky 30 miliard eur.

Čtěte také:

O slovenské létající auto je zájem. Firma chystá výrobu a získává nové investory

Kučera: Alza mezi startupy rozdělila 200 milionů

V Česku vzrostla cena práce. Na platech to není vidět

Nařčení z nezájmu o začínající podnikatele však resort průmyslu odmítá. "Že MPO věnuje podpoře start-upů velkou pozornost svědčí i to, že v lednu tohoto roku byla podepsána dohoda MPO s Evropským investičním fondem (EIF) o vytvoření fondu fondů rizikového kapitálu se sdruženými prostředky EIF a MPO. EIF nyní provádí ve své režii výběr mezi přihlášenými investičními fondy (tzv. finančními zprostředkovateli), jež koncem roku dále doplní nabídku financování pro české start-upy," uvádí ministerstvo průmyslu a obchodu.

Sedm z deseti malých českých firem je podle společného průzkumu ministerstva průmyslu a obchodu s poradenskou firmou Deloitte nuceno investovat méně peněz, než by úspěch s jejich nápadem vyžadoval. Takřka polovinu domácích startupů přitom financují jejich duchovní otcové pouze ze svých úspor, další čtvrtina pak shání peníze v rodině a po známých.

 

Biztweet

Podpořte nezávislou žurnalistiku platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, nebo se registrujte a kupte přístup k exkluzivnímu obsahu, Děkujeme