Karel Dobeš: Být hostitelskou zemí pro agenturu EBA je prestižní záležitost

Být hostitelskou zemí pro agenturu EBA je prestižní záležitost. Vzhledem k tomu, že v našem případě by se jednalo již o druhou agenturu, byl by to jasný signál nejen pro Evropskou unii ale pro celý svět, že Česká republika potažmo Praha odpovídá ve srovnání s jinými zeměmi nejen všem standardům, ale že pozice Česka v unii je silnější než to dneska někdy vypadá.Vládní zmocněnec pro spolupráci s Evropskou agenturou a pro přesun Evropské bankovní asociace Karel Dobeš v rozhovoru pro Biztweet.

Biztweet: Podala už Česká republika oficiální kandidaturu na přesídlení Evropského bankovního úřadu EBA? Pokud ne kdy tak udělá?

Karel Dobeš: V únoru 2017 vláda České republiky rozhodla o kandidatuře Česka na přesídlení agentury EBA z Londýna a pan premiér toto rozhodnutí písemně oznámil příslušným orgánům Evropské unie. Oficiální kandidatura s požadovanými parametry dle požadavků Evropské komise musí být odevzdána do 31. Července 2017.

Biztweet: Jaké další státy avizují o instituci zájem?

Karel Dobeš: Zájem o EBA je veliký, i když o agenturu EMA (Evropská agentura pro léčivé přípravky pozn. redakce) je zájem větší. Některé státy, které kandidují na EMA, ale pro případ neúspěchu podaly rovněž kandidaturu pro EBA. Vážně bereme kandidaturu zemí jako Německo, Francie, Lucemburk, ale nesmíme zapomenout, že stále existuje 5 zemí Evropské unie, které nemají žádnou evropskou agenturu. Mezi tyto země patří například i Slovensko, které ale kandiduje na EMA.

Biztweet: Jaké přínosy může mít agentura pro zemi z politického hlediska?

Karel Dobeš: Samozřejmě je to prestižní záležitost být hostitelskou zemí pro tuto agenturu. Vzhledem k tomu, že v našem případě by se jednalo již o druhou agenturu, byl by to jasný signál nejen pro Evropskou unii ale pro celý svět, že Česká republika potažmo Praha odpovídá ve srovnání s jinými zeměmi nejen všem standardům, ale že pozice Česka v unii je silnější než to dneska někdy vypadá.

Biztweet: A jaké by byly odhadovány ekonomické benefity?

Karel Dobeš: Dle požadovaných nároků například na jednací místnosti (3x68 účastníků a 17x 28 účastníků) je zřejmé, že bude zásadně podporovat odbornou turistiku. Dle údajů z roku 2016 navštívilo EBU v Londýně přes 9000 návštěvníků, kteří se zúčastnili 340 akcí. Vedlejší přínos jsou platby za infrastrukturu a to co zde těch kolem 200 zaměstnanců utratí.

Čtěte také:

Šéf vesmirní agentury pro biztweet: Galileo je příležitostí pro české firmy

V Česku vzrostla cena práce. Na platech to není vidět

TPP vstává z mrtvých. Volný obchod má naději i v éře Trumpa

Biztweet: Které ze zemí jsou největšími konkurenty Česka a proč?

Karel Dobeš: Jak už jsem říkal, jsou to velké země, které mají velký politický vliv a na druhé straně země, které žádnou agenturu nemají. Návrh Evropské komise pro procesní postup při výběru nám vyhovuje, pokud se v rámci dalších jednání neprosadí návrhy jiných zemí na změnu navržené procedury.

Biztweet: Co by mohlo hrát do karet Česku?

Karel Dobeš: Česká republika je šestá nejbezpečnější země, Praha je krásné město s moderní infrastrukturou, městská doprava zde funguje a podobně. Toto vše nám mohou potvrdit zaměstnanci z agentury GSA (Agentura pro evropský GNSS) , která sídlí v Praze od roku 2012. Máme zkušenosti s přesídlením agentury a případné problémy jsme schopni řešit.

Biztweet: Může se Česko zajímat také o další instituce ve Velké Británii? Pokud ano dělá tak?

Karel Dobeš: Pokud se jedná o evropské agentury, tak už velký výběr nemáme. V Londýně sídlí také patentový úřad, ale to je na delší diskuzi. Já osobně myslím, že bychom se měli spíše zaměřit na anglické technologické firmy, které po realizaci Brexitu budou jistě potřebovat zázemí v Evropské unii.

Biztweet: Do kdy se o přesunu agentury rozhodne a bude se Česko v případě neúspěchu zajímat o jiné instituce, případně se spojí s některou z okolních zemí?

Karel Dobeš: Formální žádost o kandidaturu musíme odevzdat do 31. Července 2017. Rozhodovací procedura, která má probíhat ve třech kolech má začít v listopadu. Samozřejmě probíhají jednání o vzájemné podpoře, ale to jistě není téma na veřejnou diskuzi.

 

Biztweet