V Česku vzrostla cena práce. Na platech to není vidět

Cena práce v České republice je po Slovensku druhá nejvyšší ze zemí V4. Rostou zejména nemzdové náklady.

Zatímco oproti roku 2015 si například v Polsku podnikatelé na ceně práce polepšili, v Česku naopak pohoršili. Jak vyplývá ze statistik Eurostatu, v roce 2016 stoupla cena práce v Česku meziročně o 3,8 procenta.

Nejlevnější práci v rámci regionu mají v Polsku a Maďarsku. Na Slovensku platí zaměstnavatel za hodinu práce zaměstnance průměrně 10,4 eura. V tuzemsku už v negativní statistice Slováky dobíhají, když zaměstnavatelé platí za hodinu práce průměrně 10,2 eura.

Čtěte také:

Škrty a výpovědi. Šlechtová osekala CzechTourism

STAN s Babišem nepůjde. Starostové a lidovci dají na kampaň 50 milionů

Alarmující je však obzvlášť pohled na růst nemzdových nákladů. Ty dosahují až 2,8 eura za hodinu, tedy stejně jako na Slovensku a výrazně více než v Polsku a Maďarsku.

Česko navíc ztratilo dlouholetou dominanci regionu ve výši průměrných platů. "Podle dat OECD byla nejvyšší průměrná mzda v roce 2015 na Slovensku, následovala Česká republika, Polsko a s větším odstupem Maďarsko. Ve srovnání let 2010 a 2015 vidíme nejvýraznější zlepšení v Polsku," dodává statistický údaj analytik finančních trhů Next Finance Jiří Cihlář.

 

Biz

Podpořte nezávislou žurnalistiku platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, nebo se registrujte a kupte přístup k exkluzivnímu obsahu, Děkujeme