Koho propouští Zeman aneb minulost vraha Kajínka

Rýnovice, momentálně rušné místo, odkud by měl být v nejbližší době z vězení propuštěn nejznámější vězeň v Česku. Před věznicí čeká množství novinářů. Údajně je totiž jen otázkou času, kdy bude Jiří Kajínek prezidentem omilostněn a začne ,,nový život“. Jak vypadal ten předchozí?

Jiří Kájínek byl 23. června 1998, ve svých 37 letech, Krajským soudem v Plzni odsouzen k doživotnímu trestu odnětí svobody za vraždu místního podnikatele Štefana Jandy a jeho bodyguarda. Nyní po téměř dvacetiletém trestu má dostat šanci na nový život.

Už od mládí nebyl Kajínek žádný andílek. Práce strojníka v úpravně vody v pražské lokomotivce mu k dostatečnému zaopatření pravděpodobně nestačila. Již jako nezletilý páchal menší krádeže. Poprvé vězněn byl v jednadvaceti letech za vloupání do chat. Později byl trestán za vykrádání bytů, nezákonné držení zbraní a za útoky na veřejného činitele při zatýkání. Následně v roce 1990 podal žádost o prominutí zbytku trestu. Žádosti bylo vyhověno. Kajínek se však na svobodě dlouhou dobu neohřál a následovalo odsouzení na jedenáct let za loupežné přepadení policistů.

Jiřímu Kajínkovi se podařilo také několikrát uprchnout z vězení. Poprvé po krátkém přerušení výkonu trestu v roce 1993, po němž se již do vězení nevrátil. Pár měsíců po tomto útěku měl spáchat osudné vraždy, kvůli nimž byl následně odsouzen k doživotnímu trestu. Po odsouzení však následoval další útěk, a to v roce 1994 z věznice v Českých Budějovicích. Pár hodin po úprku byl ale Jiří Kajínek dopaden a následně převezen do věznice ve Valdicích, odkud se také pokusil opět neúspěšně uprchnout. Vypátrán byl za necelou půlhodinu. Po převozu do věznice Mírov se pokusil úspěšně o útěk znovu, na svobodě pobyl zhruba měsíc, do doby, kdy ho vypátralo a opět zadrželo policejní komando.

Jiří Kajínek i po mnoha letech ve vězení stále odmítá vinu a již několikrát žádal o obnovení procesu a milost. Zajímavé je také to, že od konce května roku 2013 je zmiňovaná dvojnásobná vražda promlčená. Pokud by tedy byl Jiří Kajínek, jak sám tvrdí, nevinný a udal by se skutečný vrah, nebyl by již tento pachatel za vraždu odsouzen.

Čtěte také:

Další Zemanův poradce Picek může být bezpečnostním rizikem

Byznys ruského armádního experta v ČR: Firmě před krachem šéfuje syn Zemanova poradce generála Picka

Správce zpeněžuje majetek syna Zemanova poradce

V souvislosti s případem Kajínek se probírá se také to, zda po jeho propuštění budou ohroženi někteří svědci či jiní lidé zapojení do případu. Jako příklad lze uvést plzeňského soudce Pravoslava Poláka. Právě ten odsoudil Jiřího Kajínka k doživotnímu trestu. Dle vlastních slov, se však Polák ohrožen necítí a poukazuje spíše na stále žijící svědky, jež by mohli být, po udělení milosti Kajínkovi, ohroženi.

O případu Jiří Kajínek vzniklo mnoho publikací, včetně jeho vlastní knihy Můj život bez mříží. Kajínek zde o sobě tvrdí, že vyrůstal v ideálním rodinném prostředí a dle některých názorů čtenářů se zde sebevědomě popisuje jako až moc hodný kluk a také talentovaný sportovec. Mimo psaných publikací vznikl o případu celovečerní film, jež lámal rekordy ve sledovanosti. Navíc si Kajínek si těmito uměleckými díly finančně přilepšil.

Jakákoli finanční rezerva mu jistě pomůže na svobodě po udělení milosti. Samotný prezident Miloš Zeman se k připravované milosti vyjádřil tak, že v se v žádném případě nechce sejít s Jiřím Kajínkem po jeho propuštění.

Považoval by takový krok za populistický. Milost udělí také na základě konzultací s experty a výsledných posudků, jež ho utvrdili v pochybnostech spojených s případem. Součástí milosti však bude sedmiletá podmínka, kdy musí Kajínek takzvaně sekat latinu, jinak by mohl být jeho pobyt na svobodě opět ohrožen.

Sám Jiří Kajínek neprojevuje žádné obavy, je nadšený z blížící se svobody a jeho kroky údajně povedou přímo k rodině. A možná se již v nejbližších chvílích těchto kroků dočká.

Podle mnohých svědků a policistů zapojených do případu jde však o populistický předvolební tah Miloše Zemana před prezidentskými volbami. Prezident sám navíc opakovaně sliboval, že během svého mandátu neudělí amnestii na hrdelné zločiny. Kromě toho neexistují žádné relevantní důkazy o nevině Kajínka. Jeho příběh živí léta zejména jako vděčný mediální objekt.

 

Barbora Netopilová

Podpořte nezávislou žurnalistiku platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, nebo se registrujte a kupte přístup k exkluzivnímu obsahu, Děkujeme