Mastercard: Česko má v placení kartami ve veřejné dopravě ohromný prostor pro růst

Česká republika má velký růstový potenciál v placení kartami ve veřejné dopravě. Počet vydaných platebních karet činí 11,3 milionu, z nichž více než čtyři pětiny jsou bezkontaktní. Možnost platby kartou ve veřejné dopravě vnímá jako výhodu 76 procent pasažérů, ale pouze 18 procent cestujících si platbu kartou během přepravy skutečně vyzkoušelo.

Pro města je to výzva, aby bezkontaktní platby v dopravě obyvatelům a turistům zavedla. Studii Platební karty a jejich role ve veřejné dopravě představila společnost Mastercard.

Česko má předpoklady pro využívání platebních karet i ve veřejné dopravě, lidé si velmi oblíbili bezkontaktní karty pro rychlost, která je v dopravě klíčová. Tři čtvrtiny lidí tvrdí, že by v dopravě platbu kartou uvítali. Je tedy otázka, jak vytvořit systém, který je přátelský pro cestující, respektuje lokální specifika a zároveň levný. Platební karty splňují všechna kritéria,“ uvedl Petr Zlámalík ze společnosti Mastercard.

Placení kartami přináší řadu výhod pro dopravce, samosprávy i cestující. Je rychlejší, bezpečnější a spolehlivější než hotovostní operace, platební systém zaručeně uchovává všechny potřebné informace, kvalita odbavení roste a tím láká i nové cestující nebo rozšiřuje distribuční kanály a snižuje náklady těch neefektivních.

„Samosprávy mají možnost prezentovat občanům placení kartou v městské nebo meziměstské dopravě jako součást konceptu smart citites. Obyvatelé tak jsou motivováni používat platební karty i pro další služby související s životem v obci nebo městě,“ doplnil šéf obchodu a rozvoje Mastercard Martin Dolejš.

Využívání veřejné dopravy stabilně roste, přičemž ročně se v Česku přepraví 2,6 miliardy cestujících. V Česku činí celkový podíl využívání autobusové a vlakové veřejné dopravy 27 procent, což představuje ve střední Evropě druhé místo za Maďarskem. Například v Německu je tento podíl nižší než 15 procent. Takřka třetina cestujících již nyní vnímá veřejnou dopravu jako velmi vhodnou i pro mobilní placení.

Projekty akceptace platebních karet ve veřejné dopravě začaly v roce 2014. Jednorázové jízdné je možné hradit například v Plzni,  Liberci, Ostravě, Praze, Hradci Králové, Děčíně, Karlových Varech, na Olomoucku a u dálkových dopravců Arriva, BUSLine a ČSAD Polkost. Časové kupóny fungují na Olomoucku, v Děčíně a Brně a středočeském kraji u dopravce Arriva. „Nicméně největší výzvou je spuštění mobilní aplikace pro nákup jízdenek,“ poukázal Petr Zlámalík.