Petr Mach: Navrhujeme jednotnou 14 procentní DPH

Babiš koncentruje mediální, politickou a mediální moc. To není zdravé. Chceme Českou republiku svobodnou, bezpečnou a prosperující. Nabízíme jednotnou 14% DPH. Prosazujeme referendum o EU. Předseda Strany svobodných občanů Petr Mach v rozhovoru pro Biztweet.

Biztweet: Zachoval se podle vás Bohuslav Sobotka v případě demise vlády správně? Jste za dovládnutí, či předčasné volby?

Petr Mach: Svobodní demisi vlády přijali s potěšením. Jelikož předčasné volby by byly nejspíše v září a řádné v říjnu, myslíme si, že měsíc už nehraje roli a měl by se dodržet říjnový termín.

Biztweet: Svobodní jsou pořád poměrně mladou politickou stranou. Co byli vaše dětské choroby a jak jste se jich zbavili?

Petr Mach: Svobodní jsou stále mladou stranou, ale už máme zvolené krajské zastupitele, obecní zastupitele, europoslance. Už se učíme dělat skutečnou politiku a hledat kompromisy. Také jsme vyspěli, pokud jde o způsob prezentace - dnes máme mnohem lepší grafiku, vystupování.

Biztweet: Ve srovnání s obdobím minulých voleb jste přišli o značnou část členské základny. Čím si to vysvětlujete a kam zmizeli?

Petr Mach: Nějací členové každý rok odpadnou, ale vždy přibývají noví. Je nás dlouhodobě kolem tisícovky, což na úspěšné fungování strany nestačí. Odpadávají buď členové, kteří jsou netrpěliví a nejsou ochotní čekat na vstup svobodných do Sněmovny, nebo lidé, kteří nejsou ochotní přijímat názorové kompromisy - a i ve Svobodných - euroskeptické straně hájící principy svobody jsou různé názorové proudy. Ti co odešli, většinou skutečně zmizeli a už jsme o nich nic neslyšeli.

Biztweet: Jak chcete zaujat nové členy?

Petr Mach: Naše politika musí být čitelná a musíme ukazovat nejen své názory, ale i to, jací jsme, jak žijeme. Pak se s námi lidé snadněji ztotožní a budou se přidávat. Potřebujeme také lidi, kteří mají chuť zasáhnout do fungování své obce a kandidovat v komunálních volbách. Upozorňujeme proto nejen na nadměrné regulace a daně na národní úrovni, ale i na úrovni obcí.

Biztweet: Neobáváte se konkurence Pirátů? Jsou považování za liberální stranu, která do značné míry loví ve vašem rybníku. Letos si troufá na deset procent.

Petr Mach: Piráti dlouhodobě mají kolem tří procent podpory, a to skoro bez jakékoliv kampaně. Částečně jsou naší konkurencí u studentů nebo u lidí oboru IT. Naší výhodou oproti Pirátům je, že máme komplexní program. Také se nám zdá, že Piráti o voliče bojují spíš se Zelenými než s námi Svobodnými.

Biztweet: V čem jste od Pirátu jiní a podle vás lepší než oni?

Petr Mach: Piráti mají jen úzký program - omezení OSA, svobodu na internetu, transparentnost veřejné správy. To my chceme také, ale navíc máme propracovaný program v oblasti daní a ekonomiky i ostatních oblastí společnosti.

Biztweet: Na kolik procent si troufáte vy?

Petr Mach: V eurovolbách se nám povedlo dosáhnout 5 procent. Našim cílem je dosáhnout 5 procent, abychom měli zastoupení ve Sněmovně. Cokoliv nad 5 bude důvod k radosti.
Biztweet: Problémem vaši strany bývá, že ji lidé považují za stranu jedné tváře - vaši. Kdo má potenciál stát se dalším lídrem, případně jednáte s někým novým?

Petr Mach: Je pochopitelné, že jako zakladatel a europoslanec jsem nejvíc vidět. Ale na vzestupu jsou nové tváře. Místopředsedkyní se stala zastupitelka z Hodonína Terézia Mlýnková Išková, Tomáš Pajonk byl zvolen zlínským krajským zastupitelem...

Čtěte také:

Jan Veleba: Tomio Okamura je politický byznysmen

Ivan Bartoš: Ve Středočeském kraji vyzvu Andreje Babiše

Zbyněk Stanjura pro biztweet: Babiš svůj politický vliv využívá k výhodám pro své podniky

Biztweet: Co jsou vaše hlavní body programu pro příští volební období?

Petr Mach: Chceme Českou republiku svobodnou, bezpečnou a prosperující. Nabízíme jednotnou 14% DPH. Prosazujeme referendum o EU. Chceme udržovat a posilovat svobodu člověka žít si vlastní život podle svého, ale zároveň udržet Českou republiku bezpečnou s vlastním azylovým systémem bez diktátu z Bruselu.

Biztweet: Dlouho bodujete na euroskepticiském, i když zřejmě namítnete, že eurorealistickém programu. Doba se změnila i v Bruselu a věci se mění. Kterou variantu pokračování unie by si podle vás měli přát Češi?

Petr Mach: Nevěříme, že se EU bude schopná zreformovat, i když bychom si to přáli. Ale nevidíme k tomu vůli. Naším ideálem je EFTA - Evropské sdružení volného obchodu.

Biztweet: Jak vnímáte současný boj Andreje Babiše proti všem ostatním. Je podle vás pro vývoj parlamentní demokracie zdravý?

Petr Mach: Babiš koncentruje mediální, politickou a mediální moc. To není zdravé. Usilujeme proto o spravedlnost - chceme zkrátka odstranit dotace, pobídky a úlevy, ze kterých on tyje a z nichž mu plyne obří moc na úkor ostatních.

Biztweet: Jakou novou vládu byste si přál a naopak koho byste v ní viděl nerad?

Petr Mach: Přál bych si vládu, která otočí kormidlo od vysokých daní, regulací a servility k Bruselu směrem k nízkým daní, svobodnému podnikání a zdravé obhajobě našich národních zájmů v Evropě.

 

Biztweet

Podpořte nezávislou žurnalistiku platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, nebo se registrujte a kupte přístup k exkluzivnímu obsahu, Děkujeme

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb