Elton John: excentrický hitmaker

V mládí ho kvůli vzhledu a excentrickému projevu odsuzovali. Během let se však Elton John propracoval mezi nejvýznamnější a nejúspěšnější skladatele.

Původně se jmenoval Reginald Kenneth Dwight, ale v roce 1972 si nechal úředně změnit jméno na Elton Hercules John, přičemž prostřední jméno Hercules je používáno velmi zřídka. Jméno Elton John si zvolil podle zpěváka Long Johna Baldryho a saxofonisty Eltona Deana, kteří s ním působili ve skupině Bluesology. Na klavír začal hrát ve svých čtyřech letech a od jedenácti studoval na Royal Academy of Music.

Od svých 16 let si vydělával hrou na piáno v hospodách a různých doprovodných skupinách. V konkurzu nových talentů se neprosadil, i pro zavalitou postavu s brýlemi, ale přinesl si odtud písničkové texty Bernieho Taupina, se kterým pak dlouho spolupracoval. Prvním jeho zaměstnavatelem se stalo hudební nakladatelství Disk James Music. Přivydělával si skládáním balad pro zavedené zpěváky, pak se rozhodl psát pro sebe a v letech 1969-1970 vydal tři alba.

Je jedním z nejúspěšnějších sólových umělců v historii populární hudby. Je znám díky hitům jako „Rocket Man“ a „Your Song“ z počátku 70. let, ale jeho profesionální kariéra trvá již více než 40 let. Proslavilo ho též extravagantní pestrobarevné odívání a veřejně řešený soukromý život. K jeho nejznámějším hitům patří též písničky „Daniel“, „Candle in Wind“, „I'm Still Standing“ nebo „Can You Feel the Love Tonight“, která byla oceněna Oscarem a zazněla v nejúspěšnějším animovaném filmu všech dob: Lví král. Z duetů jmenujme např. „Don't Go Breaking My Heart“ s Kiki Dee nebo „Don't Let the Sun Go Down on Me“ s Georgem Michaelem.

Má hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy a jeho vosková figurína je v londýnské sbírce Madame Tussaud.

Podívejte se také na: 

The Police: Skladatelsky nejsilnější roky Stinga

Otevřeně se hlásí k homosexualitě, jeho partnerem je o patnáct let mladší David Furnish. 21. prosince 2005 vstoupila dvojice do registrovaného partnerství a ve stejný den o devět let později, v roce 2014, uzavřela manželství. Pár má dvě děti, první syn Zachary se narodil 25. prosince 2010; 11. ledna 2012 se jim narodilo i druhé dítě, jde opět o chlapce, pojmenovaného Elijah Joseph Daniel.[Náhradní matka, jejíž jméno je pečlivě tajeno, porodila obě děti.

Od konce 80. let se aktivně podílí v boji proti AIDS. V roce 1993 založil Elton John AIDS Foundation, která již pomohla rozdělit přes 200 milionů dolarů. (wikipedia)

 

Biz