Antonio Papaleo: Do praní špinavých peněz jsou zapleteni i politici

Kauzy jako tunelování Metropolitního spořitelního družstva by nikdy nevznikly nebýt politického souhlasu. Jsem zklamaný ze státní zástupkyně Daniely Smetanové. Investigativní novinář Antonio Papaleo v exkluzivním rozhovoru pro Biztweet.

Biztweet: Jak reagovala policie v Hongkongu na vámi odevzdány informace?

Antonio Papaleo: Hong Kong je jiný než Slovensko. Policejní síly v Hong Kongu jsou vysoce kvalifikovaní profesionálové. Oni patří k nejefektivnějším na světě. Jednoho rána jsem vstoupil do jejich hlavního sídla ve Wan Chai. Trvalo jen několik hodin, než ověřili moje podněty, identitu, důkazy a celý můj příběh, než mě požádali abych se s nimi setkal ještě jednou v utajení. Tři dny poté byl Jariabka zatčen.

Biztweet: A jaká byla reakce české a slovenské policie?

Antonio Papaleo: Policejní prezídium Slovenské republiky se nezajímalo o mé zprávy kvůli tomu, že si nebyli jisti nelegálním původem finanční transakce 500 milionů euro. Když jsem pořízené nahrávky postoupil NAKA (Národní kriminální agentura na Slovensku pozn.redakce) policisté reagovali komentářem, že „Možná ti jednotlivci podvádějí své manželky“. Čeští protikorupční policisté byly operativnější, ale ne tak aktivní. Dokonce mě požádali o potvrzení informací, protože Interpol byl pomalejší v překlenutí komunikace s Hongkongem. Někdy je realita vtipnější než filmy.

Biztweet: Co si o chladné reakci myslíte?

Antonio Papaleo: Dnes chápu, že jsem strkal nos do jednoho z nejšpinavějších obchodů v Evropě. Nejde jen o tunelování MSD. Díky informacím a odhalením nyní můžeme doufat, že postavíme před soud pachatele podvodů jako PayPay bankrotů jako Chem a zneužívání veřejných prostředků, jako je InterBlue. Lidé jako Jariabka a Planka byli jádrem systému, který pomáhal mnoha místním zločincům, kteří potřebují investovat nelegálně získané peníze. Je neuvěřitelné, že slovenští prokurátoři nevěnovali žádnou pozornost tamní části. Podle mého názoru tak Slovensko nedodrželo závazky člena FAFT a MONEYVAL.

Biztweet: Co si myslíte o českém případu. Stojí před soudem správní lidé?

Antonio Papaleo: Nemohu mít jednotný postoj k procesu s více než třiceti podezřelými, ale vím, že jsou jen částí provozu těchto trestných činů. To je důvod, proč jsem zklamaný ze státní zástupkyně Daniely Smetanové. Ona a dvě různé protikorupční jednotky v České republice mohli udělat mnohem více s cílem najít všechny pachatele a jejich politické ochránce.

Čtěte také:

Rok poté. Panama Papers na otázky neodpověděly

Případ Budamar sahá do 7 států. Vyslechli již desítky osob

V případu OKD probíhá přípravné řízení. Zatím nikoho nestíhají

Biztweet: Existuje v případu propojení na politiky?

Antonio Papaleo: Je tam mnoho vazeb na různé politiky. Někteří z nich byli ztotožněni, někteří jiní ještě nejsou v současné době publikováni. To je jen začátek příběhu. V blízké budoucnosti uvidíte mnohem více. Na Slovensku je dobře známo, že MSD skrývá finanční toky do SNS.

Biztweet: Jsou do případu zapojeny další politické strany?

Antonio Papaleo: Nic takového jako kauza Interblue nebo MSD by se nemohlo stát, aniž by do jisté míry existoval politický souhlas. Nejsem si jistý, jak to fungovalo na začátku, ale mám pocit, že bylo příznačné, když jeden ze slovenských důstojníků, kteří zpracovali můj případ, zůstal očividně velmi znepokojen, když jedna z firem, na které jsem upozornil vykazovala napojení na Tomáše Komadu. Obavy ze zapojení nějakého veřejného činitele do případu pravděpodobně sehrály v kauze roli.

Biztweet: Co si myslíte o roli Tomáše Komadu. Byl reálným partnerem Roberta Fica v jeho politických začátcích?

Antonio Papaleo: Nikdy jsem naznačoval, že slovenský premiér ví něco o zpronevěře peněz 18000 českých domácností, ale je faktem, že Tomas Komada byl obchodním partnerem premiéra Roberta Fica a jeho manželky.

Biztweet: Kdy začne proces, kvůli kterému jste pod policejní ochranou a co od něj očekáváte?

Antonio Papaleo: Proces v Praze je na začátku, ale státní zástupce prohlásil, že neskončí do konce tohoto roku. A to je jen první stupeň procesu. A vůbec první proces týkající se kampeličky MSD. Znamená to, že jsme teprve na začátku dlouhého řetězce soudní spravedlnosti, já chci víc ... prostě chci poznat celou pravdu a všechny ostatní ilegální finanční operace, které vyčerpávají státní pokladny a poškozují obyčejné lidi.

 

Biztweet