Z Bureše Babišem: Vznikne publikace o minulosti Andreje Babiše

Hlavně ukázat na rozdíly mezi tvrzeními Andreje Babiše a realitou. To je cílem připravované publikace Z Bureše Babišem. Připravujeme publikaci o podnikatelské a politické minulosti české ministra financí. Autora v rozhovoru vyzpovídala redaktorka Forum 24.

 

Forum 24: Proč jste se rozhodli udělat publikaci o Andreji Babišovi?

Tomáš Lemešani: Možná bych mohl začat tím, že jsem Slovák. V zemi, ze které pocházím, je politický systém v těžkém úpadku. Dostal se do něj ovšem dlouhou, propracovanou a systematickou prací ekonomického a legislativního lobbingu kriminálníků už od doby mečiarismu.

V Česku žiji pár let a fascinuje mě, jak jednoduše a rychle tady Andrej Babiš ovládl vše, co má z hlediska oligarchy cenu – výkonnou moc, popularitu, vliv na veřejné mínění a byznysovou pozici.

Zatímco na Slovensku by jistě vliv měl, ale stál by v řadě dalších oligarchů, kteří vědí jak na to, v Česku se za krátké období propracoval do pozice, že konkurence, pokud ještě existuje, musí s cílem lobbovat klepat na jeho dveře.

Z faktického hlediska mě osobně jistou dobu překvapuje a do jisté míry trápí, že se historii Andreje Babiše nikdo pořádně nevěnoval. Mám pocit, že jako nejpopulárnějšího politika v zemi by ho měli lidé znát lépe. Fascinuje mě také, že navzdory silné mediální konkurenci v Česku se dosud nikdo nevrátil k tomu, jak se z Babiše stal muž, kterým je. Všude se prezentuje téměř jako socialistický startuper. Pravda však není ani zdaleka tak hezká. A dodnes nejen žijí, ale také podnikají lidé, kteří vědí, jak se tenhle podnikatelský génius zrodil.

Forum 24: Co nejdůležitějšího chcete vašim čtenářům sdělit?

Tomáš Lemešani: Z faktického hlediska nevyřčena tajemství. To, co o sobě říká – třeba jak vznikl Agrofert, jak poklidně přebíral státní podniky a to, jak ho nikdy politika nezajímala –, jednoduše s realitou nemá mnoho společného. Nechci se vrtat v jeho spolupráci s StB. Chci se zaměřit na to, jak se z prominenta v socialismu stal někdo, kdo diktuje pravidla v demokracii.

Z morálního hlediska bych rád publikací upozornil na fakt, že ne všechny úspěšné byznysmeny nutno slepě obdivovat. Když se po dobrém studiu v zahraničí, které nikdo jiný neměl, dostanete díky rodinným konexím k práci, kterou nikdo jiný neměl, a pak vám to tak nějak všechno zůstane v rukou, musel byste být blázen, abyste situace nevyužil. Babiš navíc nejednal v rukavičkách. Existují důvodná podezření, že partnery podváděl a konkurenci likvidoval nevybíravým stylem.

Rozhodně bych rád vyvrátil nekonečně opakovanou lež, že se Andrej Babiš o politiku donedávna nezajímal a že politikem není. Podle mého názoru je v politice nejméně patnáct let.

Forum 24: Obáváte se žalob, nějakého nátlaku a tak dále?

Tomáš Lemešani: Nátlak jistě přijde. S pohrůžkami, ať už ze strany právníků, nebo Babišových fanoušků, počítám taktéž. Nijak se na ně netěším, ale počítám s nimi. Po právní stránce se budeme publikaci snažit postavit férově, tak abychom Andreje Babiše neodůvodněně nepoškodili. Jistě si to vše projdu s právníky. Právě i na tuhle nutnost sháníme podporu v crowdfundingové podpoře.

Čtěte také:

Problém pro Babiše? Slovenský soud nerespektuje výpovědi agentů StB

Státní tisková agentura prodává inzerci Babišova vydavatelství

Petrimex: Co říká Babiš o vzniku Agrofertu

Forum 24: Jak hodnotíte současnou situaci v České republice – z hlediska svobody slova, politiky, svobody podnikání a tak dále?

Tomáš Lemešani: Jak jsem už naznačoval výše, politická situace je to docela fascinující. Zejména z hlediska demokracie. Češi jsou třeba mnohem dál než Slováci. Na Slovensku třeba pořád probíhá diskuze, zda zrušit amnestie expremiéra, který jimi kryl vlastní zapojení do nájemné vraždy. Nynější premiér bydlí u proslulého ekonomického kriminálníka, jehož policejní vyšetřování současný kabinet ovlivňuje.

Česká politika mnohem víc připomíná západní demokracie. O to zvláštnější je, že většina občanů řeší stejné problémy jako v nevyspělých demokraciích. Vláda neustále přichází s nesystémovým, nezdravě sociálním programem, absentují jakékoliv zásadní dlouhodobé reformy a populisté hledají problémy jinde než doma.

I proto Babiš boduje. Vláda s jeho účasti byla a je nejsocialističtější za dlouhá léta. Šikovným, ale nutno říci jednoduchým politickým marketingem, si sociální program přisvojil, pokradl levicové voliče a ty zmatené lidi ve středu pořád láká na hesla, kterými si hodně často protiřečí. Babiš je jednoduše populista. Když chtějí lidé slyšet, že jim přidáte na minimální mzdě, řekne to, pokud budou lidé žádat řešení korupce, řekne to, pokud budou lidé žádat o pistole do každé domácnosti, také s tím problém mít nebude… Je to kariérní politik, ne státník, který by se postavil za nějakou zásadu a pokoušel navzdory veřejnému mínění věci vysvětlovat a prosazovat.

U svobody slova také záleží, s čím srovnáváte. Třeba když to srovnám se Slovenskem, kde fungují reálně tři, čtyři větší mediální domy, Česko je na tom o hodně lépe.

Nevím, zda je to dobré, nebo špatné, ale v tuzemsku jsem stihl spolupracovat téměř se všemi většími nakladatelstvími včetně toho Babišova. Svoboda slova je jistě ovlivňována. Někdy přímo majitelem, někdy nepřímo tlakem inzerentů, kteří nakupují milionové reklamy jen k tomu, aby mohli v případě negativní zprávy o jejich subjektu zahnat vedení redakce do kouta. Ale to rozhodně není pouze Babišův problém. A cenzura není tak výrazná, aby lidé klasickým médiím museli přestat věřit. Závisí na druhu tématu.

 

Celý rozhovor čtěte na forum24.cz

Crowdfunding kampaň najdete na této adrese