Občanské průkazy s čipem odolávají ANO. Jsou krok od zavedení

Celoplošné zavedení občanských průkazů s elektronickým čipem je blízko schválení. Návrh odolal kritice poslanců ANO.

„Zákon o občanských průkazech, jehož novela mimo jiné umožní plošné vydávání občanských průkazů s čipem, minulý pátek prošel druhým čtením v Poslanecké sněmovně. Zákon o elektronické identifikaci, který zavádí pravidla pro oblast elektronické komunikace, projednávala a schválila vláda na svém jednání ve středu. Legislativní proces bude pokračovat v Poslanecké sněmovně,“ popisuje stav návrhu dvou nejvýznamnějších změn v identifikaci osob za poslední léta v Česku mluvčí ministerstva vnitra Klára Pěknicová.
 
Návrh na výměnu občanských průkazů musel odolávat kritice několika poslanců hnutí ANO. Návrh na zamítnutí vládní novely podal ve druhém čtení poslanec ANO Ivan Pilný. Průkazy s čipem označil za zastaralou technologii.
 
Čtěte také:
 
 
 
„V opakovaném druhém čtení v Poslanecké sněmovně dne 3.3.2017 k žádné změně v souvislosti s návrhy poslanců ANO nedošlo,“ popisuje obhájení návrhu z dílny ministerstva Milana Chovance.
 
Výměna občanských průkazů za nové má v případě schválení probíhat průběžně ve standardním režimu, což obnáší cca 1,5 milionů nově vyrobených průkazů ročně. Průkazy s elektronickým čipem by měly lidem umožnit přihlášení do různých systémů státní správy a vyřizování některých záležitostí bez návštěvy úřadu.
 
 
 
 

Biz

Podpořte nás platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, anebo nákupem předplatného