Nine Inch Nails: legendy drsného žánrového experimentu

NIN je americkou kapelou, kterou znají nostalgici "devadesátek" stejně jako pokrokoví muzikální experimentátoři. Skupina je proslulá také živými vystoupeními.

Nine Inch Nails, známí také pod zkratkami NIN či NIИ, je americká rocková skupina založená v Clevelandu v roce 1988 frontmanem a jediným stálým členem Trentem Reznorem. Sám Reznor, zpěvák, producent a multiinstrumentalista, je při živých vystoupeních doprovázen regulérní kapelou.

Hudební styl Nine Inch Nails je velmi různorodý, bývají řazeni mezi industriální rock, alternativu, či synthpop. Některé skladby jsou čistě instrumentální a daly by se označit jako dark ambient.

Mezi hudebníky, kteří v Nine Inch Nails hráli či hrají patří Robin Finck, Jerome Dillon, Dave Grohl, Danny Lohner, Jeff Ward, Charlie Clouser či Alex Carapetis, Chriss Vrenna, James Wooley, Richard Patrick, Martin Atkins, Jeordie Osbourne White (Twiggy Ramirez), Allesandro Cortini, Aaron North či Josh Freese.

Podívejte se také na:

Ray Charles: génius, který viděl ve tmě víc než ostatní ve světle

Alice in Chains: Legenda poznačená drogami

V rámci mnoha turné Nine Inch Nails procestovali celý svět. Zejména v období alb Broken až The Downward Spiral se odlišovali svým destruktivním chováním na koncertním pódiu, kdy nezřídka kompletně zničili některé hudební nástroje. Jedním z důvodů byla drogová a alkoholická závislost Trenta Reznora. Ten také s alkoholem a heroinem v roce 2001 údajně definitivně skončil. (wikipedie)