Pablo Escobar a El Chapo. Jaké majetky mají baroni?

Svět drogového podsvětí má za sebou několik dekád existence. Jeho zakladatelé by majetkem strčili do kapsy nejednoho světového miliardáře.

Pablo Escobar byl často označován jako El Patron, či kokainový král. Escobar se narodil v roce 1949 v chudé rodině zemědělce blízko Medellín v Kolumbii, což je jednou z nejnebezpečnějších oblastí světa.

Běžný dealer a pašerák marihuany začal z klasického kolumbijského stereotypu vyčnívat až v roce 1970. Kartel, který operoval v jeho rodném státě byl vůbec prvním, který začal obchodovat s kokainem, a to i na mezinárodní úrovni. Za deset let už jako člen vedení organizace, vozil Escobar do USA více než deset tun kokainu denně.

Díky jeho komunikačním schopnostem a vnášení obchodních prvků do byznysu s drogami si vysloužil podíl 20 až 35 procent z každého obchodu kartelu, který brzy vedl.

Jako hlava Medellin kartelu, Escobar kontroloval 80 procent světového trhu s kokainem. Na vrcholu slávy vydělával až 400 milionů dolarů za týden. I když riskantní byznys a extravagantní životní styl stojí jisté peníze, v jistou dobu měl Escobar hotovostní majetek podle odhadů celebritynetworth.com ve výši 30 miliard dolarů, které by dnes měly ještě vyšší hodnotu.

Je známý tím, že peníze nestíhal legalizovat, a tak je jednoduše zazdil do stěn podniků, skladů, či v dolech.

Svou beztrestnost si dlouho zajišťoval podporou běžných lidí v okolí. Lidem v nouzi daroval peníze, stavěl bytové domy, sportoviště a jeho zaměstnanci měli o všechno postaráno. Nenašel se nikdo, kdo by ho prozradil.

Čtěte také:

George Soros: Bleskosvod xenofobů

Vánoční gesto šéfky Facebooku: Akcie za 100 milionů dolarů půjdou na charitu

Elon Musk: Vynálezce s mimořádnými schopnostmi v byznysu

Nevyhnul se však rozsáhlým polovojenským srážkám s kolumbijskou armádou, které stály tisíce lidských životů. V roce 1991 Escobar souhlasil s nástupem do vězení. Na jeho výběru se však sám podílel a v takzvaném "La Catedral" měl k dispozici fotbalové hřiště, gril, či terasu. V blízkosti vězení postavil také letní domek pro svou rodinu. Výměnou za příměří mu dokonce vláda povolila vybrat si dozorce a spoluvězně.

V roce 1992, po veřejné kritice, zkusily úřady Escobara přemístit do běžného vězení, avšak baron stihl díky jeho kontaktům včas utéct. Další rok se skrýval v horách až ho v prosinci 1993 zabila kulka komanda, které prolomilo ochranu kartelu.

Další z legend drogového podsvětí Joaquín "El Chapo" Guzmán se narodil buď v roce 1954 nebo 1957 ve městě La Tuna. Také pocházel přímo z domoviny gangu - Sinaloa v severozápadním Mexiku.

Dohlížel na makové a konopné pole o rozloze 23 tisíc mil čtverečních. Kromě pěstování marihuany na území větším než Kostarika byl známý zejména rozsáhlou sítí zákazníků, které měl údajně ve více než 50 zemích světa.

Šéfem kartelu Sinaloa, které nazývají La Alianza de Sangre (Krvavá aliance), se stal v roce 1989. Gang působí v oblasti takzvaného "zlatého trojúhelníku", na území států Sinaloa, Durango a Chihuahua.

Joaquin Guzmán

Joaquin Guzmán při loňském zadržení

Z celosvětového drogového byznysu ve výši 65 miliard dolarů připadly syndikátu Sinaloa každoročně tři miliardy dolarů za pašování kolumbijského kokainu, metamfetaminu, mexické marihuany a heroinu. El Chapův majetek se měl v hotovosti pohybovat kolem 15 miliard amerických dolarů.

Poprvé skončil ve vězení v roce 1993, jen krátce poté, co se ho pokusili zabít členové znepřáteleného gangu. Jeho sláva u prostých Mexičanů jen vzrostla, když z vězení v roce 2001 utekl. Na svobodu prošel v prádelním voze zabalený v špinavém prádle. Do útěku bylo zapletených sedmdesát osm lidí.

V lednu 2014 byl "dostižen" podruhé. Stalo se tak v Mazatlane. Prezident Mexika Enrique Pena vzápětí odmítl žádost Spojených států o jeho vydání s tím, že tentokrát už narkobaron rozhodně neuteče. "Je to otázka národní cti," řekl. O osmnáct měsíců byl však opět na svobodě.

Nakonec byl zrazen připravovaným rozhovorem pro Rolling Stone. Právě na základě indicií tohoto média měla policie jeho polohu vystopovat a zajmout ho do amerického vězení zase. Stalo se tak loni v lednu. A "prcek" sedí dosud.

 

Biztweet

Podpořte nás platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, anebo nákupem předplatného