Stát chce zachránit Křetínského Vojany. Jiné než propouštění však není na stole

Slovensko jako akcionář elektráren Vojany stále žádá zachování výroby. Firma však trvá na škrtání nákladů.

 
Ministerstvo hospodářství České republiky jako akcionář Slovenských elektráren trvá na tom, aby se výroba v elektrárně Vojany udržela. Reaguje tak na záměr hlavních akcionářů - skupiny EPH Daniela Křetínského - postupně elektrárnu pro její ekonomickou nevýhodnost uzavírat.
 
"Využívání podpůrných služeb a lepší koordinace se Slovenskou elektrickou přenosovou soustavou je jednou z možností, jak by se mohlo zlepšit hospodaření provozu Vojany. O modelu zabezpečení dalšího provozu elektrárny ve Vojanech vyjednává Ministerstvo hospodářství Slovenské republiky v rámci skupiny, v níž jsou zastoupeny všechny relevantní subjekty," konstatuje pro Biztweet mluvčí resortu hospodářství Maroš Stano.
 
Ministerstvo po jednání se zástupci firmy prohlásilo, že provoz se 400 zaměstnanci udrží i v roce 2017. Co bude dál, však říct neumí. Elektrárnu chtěl stát nejprve zadotovat. Evropská legislativa ani dohoda s OECD by však dotování komerční uhelné elektrárny nedovolila. Na plánu tedy není ani v současnosti nic jiného než škrtání nákladů včetně propouštění.
 
"Vzhledem k tomu, že elektrárna Vojany dnes funguje na čistě komerčním základě, nepobírá žádné dotace ani jinou podporu na provoz, jedinou schůdnou cestou k udržení výroby bylo kontinuální snižování provozních nákladů, včetně počtu provozních zaměstnanců," říká mediální zástupce Slovenských elektráren Miroslav Šarišský.
 
Čtěte také:
 
 
 
 
Slovenské elektrárny podle mluvčího již několik let realizují program optimalizace výroby v elektrárně Vojany. Nezbytnost optimalizace byla podle firmy způsobena zejména výrazným poklesem cen elektřiny na komoditních trzích z úrovně nad 70 eur za MWh v roce 2009, až pod úroveň 30 MWh v roce 2016.
 
Závod Elektrárny Vojany se nachází na východním Slovensku v okrese Michalovce. Celkový instalovaný výkon v současnosti provozovaných bloků elektrárny Vojany I (EVO I) je 2x110 MW.
 
Vlastníkem akcií Slovenských elektráren jsou Slovenská republika s podílem 34 procent a společnost Slovak Power Holding BV s podílem 66 procent. Energetický a průmyslový holding, a.s. Daniela Křetínského 28. července 2016 uzavřel první fázi vstupu do Slovenského elektráren a stal se padesátiprocentním akcionářem společnosti Slovak Power Holding. Dalších 50 procent firmy stále drží italský Enel.
 
 
 

Biztweet

Podpořte nás platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, anebo nákupem předplatného

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb