Okamura si může vydechnout. Případ tunelování odložili

Tomio Okamura si může vydechnout. Policie ho z tunelování Úsvitu neobvinila.

„Policie v rámci prošetřování dospěla k závěru, že se ve věci nejedná o podezření z trestného činu a vyšetřovatelé případ v říjnu loňského roku odložili,“ říká tisková mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

V případu byli podezřelými Tomio Okamura a jeho pravá ruka Radim Fiala. Okamura údajně vyváděl miliony korun z pokladny politické strany prostřednictvím fiktivních faktur za PR služby. Statisícové částky si nechal vyplácet třeba na přípravu projevu, který si napsal sám.

Po minulých parlamentních volbách přistálo na účtu devítičlenného hnutí Úsvit 122 milionů korun za hlasy jeho voličů. Jediným správcem účtu byl Tomio Okamura.

Tomio Okamura PR agentury pro hnutí vybíral sám a komunikoval s nimi pouze on. Firmy, které si naturalizovaný Japonec v Česku známý xenofobii a nacionalismem vybíral, se těšily nadstandardním platbám. A to navzdory tomu, že sídlily na zvláštních místech. Třeba v chatrči, ve které spávali bezdomovci.

Už po půl druha roku se však účet začal přibližovat nule. Většina hnutí obvinila z finančních potíží Okamuru. Jeho faktury pro firmy ATM a 10 minutes měly hnutí finančně vyčerpat.

Čtěte také:

Schizofrénie xenofobního Japonce. Okamura ve Sněmovně hlasoval pro větší podporu uprchlíků

Teplické pejsky přestávají štěkat na Islam

Z Literárních novin je propaganda a konspirace. Titul řídí rodina Pavlů

Jak upozornili Reportéři ČT, obě firmy vzbuzují kontroverze. I když mají zpracovávat propagaci druhým, sebe prezentaci rozhodně nezvládají. Nemají vlastní internetové stránky a v podstatě ani oficiální kancelář. Firma ATM místo toho podle záznamů sídlí v polorozbořeném zahradním domku, kde nesedí jejich zaměstnanci, ale spíš se povalují bezdomovci.

Jediného člena představenstva firmy ATM Františka Papíka se podařilo zastihnout až v místě, kde sídlí jiné firmy, v nichž působí. „Dělám pro určitý okruh lidí, nabízím obchodní služby, lidé znají mou adresu,“ vysvětloval Papík podobu sídla firma. Potvrdil ale, že Okamuru zná velmi dlouho.

Firma 10 minutes pak sídlí v centru Prahy, nicméně v uvedeném místě využívá pouze virtuální kancelář. Kromě cedulky a poštovní schránky na adrese nikdo není. 

 

 

Biztweet

Podpořte nás platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, anebo nákupem předplatného