Křetínského problémy v Polsku: dolům PG Silesia hrozí propouštění

Polské doly Daniela Křetínského PG Silesia podle odborů nečeká dobrá budoucnost. Dění na trhu hrozí ztrátou odběratelů a propouštěním.

Situace na trhu s uhlím je u severních sousedů těžká. Ruku v ruce s ekologickými investicemi v energetických podnicích postupně klesá poptávka po uhlí. Podnik, který ovládá Energetický a průmyslový holding (EPH) českého miliardáře Daniela Křetínského má prý dluhové problémy a hrozí mu ztráta klientely.

„Máme zimu a prodáváme zásoby uhlí. Otázkou však zůstává, kolik z těchto zásob je opravdu v uhelných společnostech a jaká část z nich slouží jako zástava bance,“ řekl pro wnp.pl šéf odborů PG Silesia Dariusz Dudek. Budoucnost firmy podle něj ohrožuje restrukturalizace polského energetického trhu, kdy stát obchod centralizuje do rukou malé skupiny domácích firem.

Pro rok 2017 plánuje PG Silesia vytěžit asi dva miliony tun uhlí. Firma dodává uhlí zejména elektrárnám Rybnik, o kterou se v zájmu pokrytí produkce PG Silesia zajímal i samotný EPH a elektrárny Polaniec. Obě firmy v současnosti vlastní francouzská skupina Électricité de France (EDF). Ta však z Polska odchází, přičemž ji polská vláda tlačí k odprodeji do rukou domácích společností. 

Čtěte také:

EPH finišuje s vlastnickými změnami

Eustream s rekordem. Ohrožuje ho však Putin a Fico

EPH se brexitu neobává. Nejistá situace se však finančníkům nelíbí

O většinu aktiv projevují zájem čtyři polské státní nebo polostátní energetické skupiny - PGE, Enea, Energa a PGNiG Termika. Ty disponují vlastními doly nebo dohodami se státními dodavateli uhlí. Třeba elektrárna Polaniec je krok od podpisu kupní smlouvy s podnikem Enea. Firma již předem odkazuje PG Silesia, že bude spolupracovat výhradně se státními podniky. Podle Čechů to není férové, firma totiž během posledních šesti let vytvořila 1300 pracovních míst.

Při omezení energetického trhu budou jedinými nestátními spotřebiteli uhlí elektrárny skupiny Veolia a Fortum. Až na elektrárny v Poznani a Lodži však tyto skupiny provozují spíše menší elektrárny a teplárny.

Vedení EPH problémy ve Slezsku odmítá. V PG Silesia, v současné době pracuje 1780 zaměstnanců, včetně propojené společnosti MSE. Žádné zásadní snížení počtu zaměstnanců není podle mluvčího EPH Daniela Častvaje v tuto chvíli aktuální.

 

 

 

Biztweet

Líbi se Vám naše texty? Podpořte nás darem na 2600602450/2010, nebo objednávkou předplatného