Poláci chtějí do Česka. Pracovní agentury si zájem pochvalují

V Polsku roste zájem o práci v České republice. Láká je blízkost, platy a přebytek pracovních nabídek.

Nejnižší míra nezaměstnanosti v Evropské unii, více než dvojnásobný nárůst počtu volných pracovních míst v ekonomice a obrovské potíže při hledání domácích pracovníků. To jsou podle serveru wnp.pl důvody, proč se čeští zaměstnavatelé obracejí na pracovníky ze zahraničí.

Výjimkou už nejsou ani Poláci. Jejich zájem o práci v Česku prudce roste. Podle odborníků mnoho Poláků žijících v jižní části země využívá práci v Česku jako lehčí alternativu k emigraci do Německa.

A Češi nemají nic proti. Trpí akutním nedostatkem pracovních sil. „Čeští zaměstnavatelé již několik let bojují s rostoucí lidským deficitem. Rozsah tohoto problému může vykřeslovat počet více než 100 tisíc volných pracovních míst v ekonomice. Jedná se o vyšší úroveň než v Polsku, a to navzdory skutečnosti, že jako země máme více než trojnásobní počet lidí,“ říká Agata Zdybicka, šéfka polské pracovní agentury Work Service.

Čtěte také:

Mládek chce víc Ukrajinců. Bude jeho program stačit?

Podle její slov zaznamenává agentura minimálně 100 pracovníků se zájmem o práci v Česku týdenně. „Tváří v tvář s tak velkým nedostatkem pracovníků na místním trhu práce, stále více a více českých firem sahá po polských pracovnících. To je spojeno na jedné straně s malou jazykovou bariérou a na druhé straně se schopností platové soutěže,“ dodává Zdybicka. V Česku jsou v současnosti průměrné mzdy výrazně vyšší než v Česku, o čem Poláci vědí. 

 

Biz