Druhý pokus. Likvidátor Harvardských fondů opět žádá insolvenci podniku

Harvardský průmyslový holding opět žádá Městský soud v Praze o insolvenci podniku. Podle likvidátora hrozí rozkrádání majetku firmy.

Harvardský průmyslový holding opět žádá Městský soud v Praze o insolvenci podniku. Podle likvidátora hrozí rozkrádání majetku firmy.

Likvidátor společnosti Zdeněk Častorál podával návrh na insolvenci už začátkem listopadu. Kvůli právně nedostačujícímu návrhu však Městský soud v Praze požadavek zamítl.

Návrh na insolvenci teď správce likvidace dopracoval a doplnil požadované detaily. Jedná se například o listiny dokládající pravdivost tvrzení o úpadku podniku, či detaily o splatnosti jednotlivých závazků společnosti.

Viktor Kožený

Harvardský průmyslový holding opět žádá Městský soud v Praze o insolvenci podniku. Podle likvidátora hrozí rozkrádání majetku firmy.

 

Zdeněk Častorál podal návrh na insolvenci kvůli podle jeho názoru příliš dlouhému a drahému procesu likvidace, který připravuje věřitele o peníze. Likvidátor poukázal také na to, že se v likvidaci pokoušejí k majetku dostat subjekty spřízněné s původními majiteli. Kroky likvidátora však dlouhodobě kritizuje část věřitelů.

Harvardský průmyslový holding, původně Harvardské privatizační fondy byly založené Viktorem Koženým v 90. letech. Kromě něho z majitelů fondu vzešlo několik dalších českých, ale i slovenských miliardářů, například Juraj Široký. Fondy však byli samotnými majiteli tunelované.

Čtěte také:

Vinař, nebo finančník? Eduard Šebo má raději současnost než minulost

--

Za trestnou činnost byli pravomocným rozsudkem Vrchního soudu v Praze z října 2012 odsouzeni Kožený a pozdější likvidátor fondů Boris Vostrý. Soud jim uložil tresty deset a devět let vězení. Muži podváděli při obchodech s cennými papíry a způsobili podle verdiktu škodu přes deset miliard korun. Oba jsou stíháni jako uprchlí, škodu mají nahradit. Kožený měl zaplatit zhruba 8,3 miliardy a úroky, Vostrý přes 2,2 miliardy a úroky. Kožený žije na Bahamských ostrovech, Vostrý zřejmě ve střední Americe.

 

 

 

Biztweet