Moravia Steel chce těžit zlato v Etiopii

Společnost Moravia Mining se sídlem v Etiopii získala povolení tamní vlády k průzkumům nalezišť zlata. Jde o první těžařský projekt české ocelářské skupiny Moravia Steel.

Společnost Moravia Mining se sídlem v Etiopii získala povolení tamní vlády k průzkumům nalezišť zlata. Jde o první těžařský projekt české ocelárny Moravia Steel.

Moravia Mining, většinově ovládána českou ocelářskou firmou Moravia Steel, podepsala dohodu s Ministerstvem hornictví, ropy a zemního plynu Etiopie. Na základě kontraktu smí zkoumat naleziště zlata a související kovy v jižní části země.

Smlouva počítá s tříletými průzkumy. V případě úspěšného projektu a dodržení náboru lidí, ke kterému se Češi zavázali, může vláda podepsat pro průzkum a případnou těžbu další dvouletou opci.

zlato

Společnost Moravia Mining se sídlem v Etiopii získala povolení tamní vlády k průzkumům nalezišť zlata. Jde o první těžařský projekt české ocelárny Moravia Steel.

 

Území, které smí firma Moravia Mining prozkoumat má rozlohu 92 kilometrů čtverečních a nachází se v okrsku (woreda) Odo Shakiso v zóně Guji, regionu Oromia na jihu africké země.

V okolí se nachází průzkumné území Adola Greenstone, kde zatím stojí pouze dvě aktivní zlaté doly Legadembi a Sakaro. Provozuje je švédská skupina Midroc.

Jak uvedl Dawit Shibru, spolumajitel Moravia Mining, společnost vyhrála v mezinárodní soutěži o licenci poté, co předložila nejlepší projekt. V blízké budoucnosti prý firma hodlá investovat do dalších těžebních aktivit.

Moravia Steel je ovládána skupinou slovenských miliardářů - Tomášem Chrenkem, Jánem Moderem, Evženem Balkem a Márii Blaškovou.

Součástí společností skupiny Moravia Steel jsou také Energetika Třinec, Strojírny Třinec, Slévarny Třinec, Refrasil, Řetězárna, Sochorová válcovna TŽ, VÚHŽ, Materiálový a metalurgický výzkum, Šroubárna Kyjov, Hanácké železárny a pérovny, Kovárna Viva, Metalurgia S.A., Střední odborná škola Třineckých železáren, D&D Drótáru a nejnověji ŽDB Drátovna, či DALSELV DESIGN.

Třinecké železárny podporují český extraligový hokejový tým HC Oceláři Třinec a řadu dalších kulturních, sportovních a vzdělávacích aktivit v regionu i mimo něj.

 

 

Biztweet