O post šéfa nového dopravního regulátora se utkají čtyři lidé

Nového dopravního regulátora už schválil i senát a vejde do platnosti. Na pozici ředitele nového Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře by chtěli čtyři lidé.

Nového dopravního regulátora už schválil i senát a vejde do platnosti. Na pozici ředitele nového Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře by chtěli čtyři lidé.

„O pozici předsedy se ucházejí čtyři lidé – aktuálně se žádostmi zabývá hodnotící komise. Svou činnost by měl úřad zahájit k 1. dubnu 2017,“ popisuje aktuální výběrové řízení mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Úkolem nového úřadu bude hlídat transparentní přístup provozovatele dráhy při přidělování kapacity jednotlivým dopravcům, řešit bude také spory mezi dopravci a provozovateli dráhy, uzavírání smluv o přístupu na dráhu, ale třeba také výlukový jízdní řád, zabývat se bude ale i leteckou infrastrukturou.

vlak

Nového dopravního regulátora už schválil i senát a vejde do platnosti. Na pozici ředitele nového Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře by chtěli čtyři lidé.

 

Vznik regulačního orgánu, který by byl zcela nezávislý na všech orgánech státní správy, byl jedním z požadavků Evropské unie. Dosud tuto úlohu vykonává Drážní úřad, který je však přímo podřízený Ministerstvu dopravy. Resort podle kritiky Bruselu dlouhodobě posiluje pozici státních firem.

Čtěte také:

Polští přepravci dostali zákaz vozit zboží do Ruska

Student Agency se v letenkách daří. Utržila přes tři miliardy

--

„Silničních dopravců se to tedy příliš týkat nebude. Pozitivní změny by možná mohla očekávat kombinovaná doprava, jejím operátorům by úřad mohl zlepšit přístup na dopravní cestu,“ uvádí šéfredaktor Transport magazínu, patřícího pod Sdružení automobilových dopravců Česmad Bohemia Martin Felix.

Na novém úřadu se počítá s dvaceti až třiceti úředníky. V jeho čele bude stát předseda jmenovaný vládou na šest let.

 

 

Biztweet