České vysoké učení technické pochybilo u klíčového tendru. Dostalo pokutu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) napomenul České vysoké učení technické (ČVUT). Vysoká škola šla vítěznému Metrostavu na ruku.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) napomenul České vysoké učení technické (ČVUT). Vysoká škola šla vítěznému Metrostavu na ruku.

Jak už Biztweet uvedl, protimonopolní úřad začal letos vyšetřovat podmínky soutěže na výstavbu univerzitního centra v Buštěhradu za více než půl miliardy korun z evropských dotací.

„V poslední době obdržel Úřad pro ochranu hospodářské soutěže podnět týkající se zadavatele České vysoké učení technické, a to v souvislosti se zadávacím řízením „Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT Buštěhrad,“ potvrdil tehdy mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Švanda.

Na projekt univerzitního centra, v němž odborníci čtyř fakult sdílejí nové metody svých oborů pro vývoj energeticky úsporných budov, získala ČVUT v roce 2011 více než 672 milionů korun. Téměř půl miliardy putovalo z evropských dotací, zbytkem přispěl státní rozpočet.

Výběrové řízení na stavbu za 285 milionů korun vyhrála společnost Metrostav. Zakázka se nakonec na dodatečných pracích prodražila téměř o 50 milionů.

ČVUT

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) napomenul České vysoké učení technické (ČVUT). Vysoká škola šla vítěznému Metrostavu na ruku.

 

Tendru, který vyhrál Metrostav předcházela jiná soutěž, kterou ČVUT nakonec zrušilo. Po výzvě k doplnění informací zbyla v tendru jediná společnost. Když došlo na novou soutěž, původní nejlevnější nabídka už přihlášena nebyla. Uchazeč si stěžoval, že škola na základě jeho podrobné nabídky z prvního kola změnil podmínky tak, že by už neměl šanci na vítězství.

Podezření se během letošního správního řízení potvrdilo. „Zadavatel – České vysoké učení technické v Praze se dopustil správního deliktu podle zákona o veřejných zakázkách, v rozhodném znění, tím, že neodeslal k uveřejnění ve Věstníku veřejných zakázek oznámení o výsledku zadávacího řízení na veřejnou zakázku,“ uvádí ÚOHS.

Smlouva byla s vybraným uchazečem Metrostav uzavřena dne 30. 10. 2015, a zákonná lhůta pro odeslání oznámení o výsledku předmětného zadávacího řízení marně uplynula dne 16. 11. 2015, přičemž Oznámení o zadání zakázky bylo odesláno k uveřejnění ve Věstníku veřejných zakázek až dne 18. 7. 2016.

Čtěte také:

Čistka na ČVUT. Končí šéfka obstarávání

ČVUT vybralo na klíčový post kontroverzní postavu. Právníka vyšetřovala i policie

--

ČVÚT se dopustil správního deliktu podle zákonu o veřejných zakázkách, také tím, že v rozporu s ustanovením citovaného zákona neuveřejnil na profilu zadavatele písemnou zprávu zadavatele o veřejné zakázce. Škola zprávu zveřejnila po téměř roku.

Dalšího správního deliktu se škola z Prahy dopustila, když neuveřejnila na profilu zadavatele dodatek č. 10 smlouvy o dílo „Univerzitní centrum energeticky efektivních budov Buštěhrad – Dodatečné stavební práce č. 10“. Dodatek uveřejnil zadavatel na profilu zadavatele až dne 13. 7. 2016.

Škola zatím dostala pouze poučení a malou peněžitou pokutu. Podle informací Biztweetu však pořád pokračuje vyšetřování také trestněprávní roviny podivně zadaného tendru. Ten měl jako kvestor na starosti kontroverzní právník Ladislav Hradil. Muž, kterého v minulosti vyšetřovala policie získal titul na nechvalně proslulé Fakultě právnické Západočeské univerzity. Kvůli podezření z korupce byl vyšetřován i policii.

 

 

Biztweet

 

 

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb