V Česku se stavby povolují nejpomaleji v rámci zemí V4

Vydání stavebního povolení trvá v rámci zemí V4 nejdéle v Česku. Stavebníci žádají změny povolovacích procesů a kratší lhůty.

Podle žebříčku Světové banky, který je součásti komplexní studie Doing Business má Česká republika jeden z nejsložitějších a nejzdlouhavějších systémů přidělování stavebních povolení nejen v Evropě, ale také na světě. V tomto ukazovateli obsadilo Česko 130.příčku mezi 189 hodnoceními zeměmi. Tento byrokratický parametr mají lepší ve všech zemích Visegrádské čtyřky.

Lhůta pro získání všech povolení k menší stavbě, jako je například rodinný dům, činí v Česku průměrně 247 dní. V Evropě je delší už jen na Kypru, v Moldávii a na Slovensku.

„Bude nutná aktuální rekodifikace některých zákonů, aby proces povolování velkých projektů nebyl zbytečně komplikovaný a netrval tak dlouho,“ uvádí mluvčí Svazu podnikatelů ve stavebnictví v České republice Alena Čechová.

stavebnictví

Vydání stavebního povolení trvá v rámci zemí V4 nejdéle v Česku. Stavebníci žádají změny povolovacích procesů a kratší lhůty.

 

Vláda se potíže snažila odstranit novelou stavebního zákona. Podle stavebníků však zapomněla na velké hráče a legislativu „šila“ na míru menším zájmovým skupinám. „Novela stavebního zákona přinese časové úspory malým stavbám, u velkých staveb - zejména infrastrukturních - však svůj záměr nesplnila,“ potvrzuje Čechová.

Jednání během projednávání novely podle mluvčí stavebního svazu také ukázalo neshody mezi jednotlivými rezorty. Stavební podnikatelé proto žádají také změnu kompetenčního zákonu.

Stavebníci musí aktuálně před začetím prací získat rozhodnutí o vlivu stavby na životní prostředí, územní rozhodnutí a stavební povolení. Od státu chtějí, aby všechny procesy sloučil do jednoho a určil pro něj přijatelnější lhůtu.

Čtěte také: 

Šedá eminence stavebnictví: Ivan Šesták ovládl stavby v celém regionu

Správce zpeněžuje majetek syna Zemanova poradce

Firma Tekaz vlivného podnikatele Zuckermanna je prozatím zachráněna

--

Úřady v první polovině letošního roku vydaly v tuzemsku podle údajů Českého statického úřadu celkově 40631 stavebních povolení. Jde ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 5procentní nárůst. Z hlediska makroekonomiky jde však o stagnaci a k rostoucímu průmyslu by měl patřit významnější růst.   

Hůře než Česká republika jsou na tom v žebříčku Světové banky třeba Afghánistán, Bangladéš či Súdán. Nejdelší stavebně povolovací proces mají v Kambodži, v průměru téměř dva roky.

Světová banka sleduje, jak regulační opatření ovlivňují podnikatelskou aktivitu. První příčku v letošním žebříčku Doing Business obsadil Nový Zéland. Ze zemí visegrádské čtyřky si nejlépe vedlo Polsko, které skončilo 24. Česko obsadilo celkovou 27. Příčku.

 

Biztweet