Srbská privatizace Čechy a Slováky neláká

Ani po dvou letech si v srbské privatizaci Češi a Slováci neudělali zářez. Rozprodej státního majetku pokračuje a v nabídce je několik zvučných značek.

Ani po dvou letech si v srbské privatizaci Češi a Slováci neudělali zářez. Rozprodej státního majetku pokračuje a v nabídce je několik zvučných značek.

Srbská vláda změnila strukturu prodeje státního majetku. Privatizační agentura vzala za své. „Počátkem letošního roku byla zrušena vládní privatizační agentura a agenda privatizace přešla do působnosti ministerstva hospodářství,“ informuje Biztweet ekonomický ambasador České republiky v Srbsku Jiří Král.

V nabídce může být ještě 172 firem se státním podílem. Vláda se rozhoduje, zda je pošle do konkurzu, nebo nabídne investorům. „92 je v kontrolním řízení a pro 6 podniků jsou aktuálně vypsané výzvy pro privatizaci,“ popisuje aktuální stav Jiří Král. Jak ambasador dodává, o českých zájemcích není slyšet. 

Železara Smeděrevo

Ani po dvou letech si v srbské privatizaci Češi a Slováci neudělali zářez. Rozprodej státního majetku pokračuje a v nabídce je několik zvučných značek

 

Vláda Republiky Srbsko přijala 31. ledna 2015 akční plán, který umožňuje prohlášení konkursu 188 firem z celkového počtu 512 podniků, které jsou na privatizačním seznamu srbské privatizační agentury. Velkou část zkrachovalých podniků stát rozhodl zlikvidovat.

Aktuálně hledá kabinet Aleksandra Vučiče investora pro několik významných podniků. Je mezi nimi třeba hutní Železara Smeděrevo. Jde o podnik, ve kterém selhala americká U.S.Steel a v roce 2012 musela z podniku po tlaku vlády kvůli nenaplněným slibům vycouvat.

Bližší informace o srbské privatizaci může české a slovenské podnikatelské veřejnosti poskytnout Czechtrade, české velvyslanectví v Srbsku a Slovenská agentura pro rozvoj investic a obchodu (SARIO), která má podepsanou partnerskou dohodu se srbskou Agenturou na zahraniční investice a podporu vývozu Republiky Srbsko (SIEPA).

Čtěte také:

188 srbských štátnych firiem smeruje do konkurzu. Slováci v tom vidia príležitosť

Slovenské firmy už podali ponuky v srbskej privatizácii. Čakajú na výsledky

Kosovo prežíva obrodu. Pre Rusov je dverami do Európy a Spojených štátov

--

O některé ze srbských firem v minulosti měly zájem i známé české a slovenské podnikatelské jména. Ačkoli představitelé tamního ministerstva hospodářství, pod kterou privatizace spadá zatím nic neprozradili, v minulosti měli zájem o podnikání na Balkáně Juraj Kamarás, Pavola Krúpa a Slavia Capital.

Společnost ECPI Management z investiční skupiny, kterou založil a spoluvlastní český expremiér Mirek Topolánek, se ucházela o tamní chemičku HIP Azotara. V Srbsku byla aktivní i skupina Aetheon Capital, za kterou stojí investor Jaromír Peklo. Měla zájem o privatizaci pivovaru v Bělehradě.

 

 

Biztweet