Čištění lagun Ostramo směřuje k realizaci. Aktivisté s odporem neuspěli

Sdružení Čisté nebe a další aktivisté, kteří bojují proti státnímu projektu sanace lagun Ostramo neuspěli. Projekt pokročil a blíží se realizaci

Projekt sanace lagun Ostramo se blíží. Odpor aktivistů stát neodradil od uskutečnění projektu v podobě, o jaké v prosinci 2015 rozhodl.  „AVE CZ, která byla v rámci výběrového řízení vybrána, i navržený způsob vymístění a odstranění nadbilančních kalů se nemění,“ říká mluvčí státního podniku Diamo, který sanačního realizátora vybíral, Martin Besta.

Aktivistům se nelíbily mimo jiné nejasnosti sankčních mechanismů, které by na činnost vykonavatele sanace vyvíjely dostatečný tlak. Nesouhlasí také s výběrem společnosti, která má sanaci provést.  AVE CZ finančníka Daniela Křetinského podle aktivistů není zárukou úspěšného vyřešení ekologického problému.

Sdružení Čisté nebe a další aktivisté, kteří bojují proti státnímu projektu sanace lagun Ostramo neuspěli. Projekt pokročil a blíží se realizaci

 

„Pro zahájení realizace projektu je stále podmínkou, že před započetím vlastních prací musí vybraná firma doložit, že navržené technické řešení uspělo v procesu EIA, musí získat integrované povolení IPPC od Moravskoslezského kraje a zpracovat prováděcí projekt na navrhované technické řešení, který projde schvalovacím řízením se stanovisky minimálně DIAMO, s. p., Ministerstva financí a Ministerstva životního prostředí,“ nabízí záruky korektního provedení sanace Martin Besta.

Firma AVE CZ se zavázala odstranit 91 562 tun nadbilančních kalů za nabídkovou jednotkovou cenu 4 682 korun za tunu bez DPH. Celkově tak od státu dostane za sanaci ekologického rizika 429 milionů korun. K podpisu takzvané Prováděcí smlouvy došlo v prosinci 2015.

Čtěte také: 

Babiš chce rozšířit výrobu bioethanolu. Obec je proti

Za uložení radioaktivního odpadu Češi zaplatili téměř 25 miliard

V Kozomíně bude horko. Občané bojují proti investorovi

--

„Stále platí termíny z prováděcí smlouvy, tedy 36 měsíců od podpisu smlouvy na vymístění nadbilančních kalů a 60 měsíců od podpisu prováděcí smlouvy na energetické využití nadbilančních kalů, případně jejich definitivní odstranění v souladu se zákonem o odpadech,“ dodává Besta.

 

 

 

Biztweet