Vrchní soud v Praze rozhodne o konkurzním sporu České pošty

Dceřina firma České pošty – Česká pošta security se před věřitelem Vikra hájí u Vrchního soudu v Praze. Jde o dohru sporu bezpečnostních agentur

Dceřina firma České pošty – Česká pošta security se před věřitelem Vikra hájí u Vrchního soudu v Praze. Jde o dohru sporu bezpečnostních agentur.

Záhadná bulharská společnost Vikra podala koncem července na Českou poštu security insolvenční návrh s odůvodněním neuspokojené pohledávky ve výši více než milion korun. Městský soud v Praze nárok na vyplacení pohledávky odmítl a řízení v polovině srpna zastavil. Vikra se teď domáhá zvratu odvoláním na Vrchním soudě v Praze.

Vikra, se sídlem v Sofii, chce od pošty proplacení faktury za 1,1 milionu. Pohledávku v květnu odkoupila od společnosti Alkom Security, která je zapletená do vyšetřování korupce a manipulace tendru České pošty za půl miliardy.

Dceřina firma České pošty – Česká pošta security se před věřitelem Vikra hájí u Vrchního soudu v Praze

 

Argumentem zastupitelky firmy - advokátky Eriky Baloghové jsou i další pohledávky Alkomu ve výši 12,5 milionu korun. Jde o nezaplacené faktury za dohledové služby, které si pošta od Alkomu na pobočkách objednala.

Pošta pohledávku bulharské Vikry odmítá s tvrzením, že firma v případě odkoupení pohledávky od Alkomu měla Českou poštu o tomto kroku informovat. O tom, zda jde o postačující argument k zastavení insolvenčního řízení teď rozhodne Vrchní soud v Praze.

Čtěte také:

O leteckou poštu se stará záhadný Skyport, pokračuje v podivné zakázce

Bulharská firma chce od pošty přes milion korun

--

Spory společnosti Alkom a České pošty mají již několikaletou historii. Policie v listopadu loňského roku obvinila ředitele společnosti Alkom Security Václava Růžičku z korupce. Obvinění šéfa firmy znamenalo automatické vyloučení Alkomu z půlmiliardového tendru na bezpečnostní systémy a dálkový monitoring objektů.

Vloni v létě požádal ministr vnitra Milan Chovanec v souvislosti se smlouvami mezi Alkom Security a Českou poštou o zvolání bezpečnostní rady státu. Majitel Alkomu Růžička byl podle médií v kontaktu s podnikatelem Lukášem Čadkem, který v loni nařkl ministra Chovance z korupce. Alkom dodává bezpečnostní služby pro poštu už více než 15 let. Je veřejným tajemstvím, že spolupráce leží ministru vnitra v žaludku.

 

Biztweet