Mládek chce víc Ukrajinců. Bude jeho program stačit?

Ministerstvo průmyslu prosadilo zrychlenou vízovou proceduru pro zaměstnance z Ukrajiny. Díky změně se budou do programu zrychleného přidělení víz moct hlásit i firmy, které zaměstnávaly poslední dva roky alespoň tři zaměstnance. Dosud byl limitem minimální stav pět pracovníků

Ministerstvo průmyslu prosadilo zrychlenou vízovou proceduru pro zaměstnance z Ukrajiny. Díky změně se budou do programu zrychleného přidělení víz moct hlásit i firmy, které zaměstnávaly poslední dva roky alespoň tři zaměstnance. Dosud byl limitem minimální stav pět pracovníků.

Problémem projektu, který představuje po dlouhých létech první vstřícný krok Čechů vůči houfům Ukrajinců, kteří by v republice chtěli pracovat, je kvóta. Stát projekt zrychleného udělení víz cílí pouze na maximálně pět set Ukrajinců ročně.

„Samozřejmě nemůžeme znát všechny důsledky vydávání zaměstnaneckých karet, bezesporu bude proces sledován příslušnými ministerstvy. Trvale jsme zastávali názor, že je-li v České republice nedostatek pracovní síly, je vhodné čerpat tuto sílu z Ukrajiny, i na základě dlouhodobé zkušenosti České republiky s ukrajinskými pracovníky a ukrajinskou menšinou zde žijící. Náš názor vychází také z komunikace s podnikatelským sektorem. Nemyslíme si, že by v současné době existoval jiný, relativně rychlý a zároveň průchozí způsob, jakým by bylo možné pracovní sílu zajistit,“ říká Bohdan Rajčinec z Ukrajinské iniciativy v České republice.

Dlouhodobě až tři pětiny cizinců v Česku tvoří Ukrajinci, Slováci a Vietnamci. Ukrajinců však za posledních pět let výrazně ubylo

 

Současně představený projekt každopádně ukrajinská komunita vítá. Žadatelé o práci díky němu zejména na specializovaných pozicích nemusí absolvovat několikahodinový pohovor na konzulátu. Naopak je zastupitelské úřady aktivně oslovují.

Kromě snížení počtu osob ve firmě, kam mají Ukrajinci nastoupit, budou zaměstnavatelé muset vyplácet minimálně průměrnou oborovou krajskou mzdu. Do projektu se nyní zapojilo i ministerstvo zdravotnictví, které bude odpovědné za příjem a administraci žádostí u zdravotnických profesí.

Konečným efektem by měl být podle Bohdana Rajčinca spokojený zaměstnavatel, který najde potřebnou pracovní sílu pro vlastní zakázky, nyní, v relativně dobré době odbytu. 

Čtěte také: 

Češi Nord Stream 2 jako problém nevidí. Polákům nerozumí

Vláda plánuje restrukturalizaci ČEB. Připravila dokument o změnách

--

Pořád však jde jen o kosmetickou úpravu v současnosti nevyhovujícího systému, kdy musí žadatelé o víza předem vybavit turistická víza, najít si v Česku práci, podepsat pracovní smlouvu a až pak požádat o přidělení pracovních víz, a to opět v Kyjevě. Tento proces navíc někdy trvá několik měsíců.

„Problémy budou zůstávat podobné jako v minulosti, tj. možné dezinformace pro žadatele a tím zvýšená potřeba prostředníků, čekací lhůty a samozřejmě mnohokrát zmiňovaný Visapoint na Ukrajině. Přesto poptávka v Česku dává možnost zájemcům z Ukrajiny stávající nabídky využít. Čas a reálné podmínky ukáží, zda je zvolený způsob vhodný, popřípadě dostačující,“ říká Bohdan Rajčinec.

Povolení k trvalému pobytu mělo podle posledních statistik z loňska zhruba 240 tisíc lidí, zbývajících 202 tisíc bylo v Česku přechodně. Dlouhodobě až tři pětiny cizinců v Česku tvoří Ukrajinci, Slováci a Vietnamci. Ukrajinců však za posledních pět let výrazně ubylo.

 

 

Redakce