ČEZ požádal Slováky o povolení k rozšíření Dukovan

České energetické závody předložily dokumentaci o rozšíření Dukovan Slovákům. Ti s projektem musí souhlasit. Projekt posuzují i další okolní země

České energetické závody předložily dokumentaci o rozšíření Dukovan Slovákům. Ti s projektem musí souhlasit. Projekt posuzují i další okolní země.

Státem řízená firma podala žádost o posouzení vlivů na životní prostředí na slovenské ministerstvo životního prostředí. Souhlas cizích zemí je při projektech jaderného rozšiřování nutný. Kromě Slováků se budou muset vyjádřit také třeba Rakušané, kteří jsou dlouhodobě proti rozšiřování jádra v okolních zemích.

Projekt jednoho až dvou nových bloků v lokalitě Dukovany primárně nahradí současné bloky

 

Zahraniční žádosti přicházejí dva týdny po tom, co dokumentaci pro nový jaderný zdroj podal ČEZ na české ministerstvo. Firma tak začala naplňovat Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky pro dlouhodobé zajištění energetické soběstačnosti České republiky. Na konkrétní projektový krok se přitom čekalo rok.

„ČEZ je připraven dodat Ministerstvu životního prostředí veškeré informace, které bude pro vyhodnocení vlivu případné výstavby dvou nových bloků v Dukovanech potřebovat. Na základě zkušeností lze očekávat, že dokončení procesu EIA může trvat i několik let,“ řekl mluvčí elektrárny v Dukovanech Jiří Bezděk.

Čtěte také: 

Za uložení radioaktivního odpadu Češi zaplatili téměř 25 miliard

--

Aktualizovaná státní energetická koncepce, kterou vláda schválila loni v květnu s navazujícím Národním akčním plánem rozvoje jaderné energetiky, schváleným na počátku června 2015, počítají s jádrem jako s významným zdrojem elektrické energie, který má zajistit energetickou soběstačnost České republiky a spolehlivost dodávek koncovým odběratelům.

Čtyři bloky Jaderné elektrárny Dukovany budou v provozu minimálně do roku 2035. Poté by následovalo jejich postupné odstavení. Projekt jednoho až dvou nových bloků v lokalitě Dukovany primárně nahradí současné bloky.

 

 

Redakce