Čechmánek vypovídal u soudu. Konkurz jeho pivovaru řeší státní zastupitelství

Bývalý hokejový brankář a reprezentant Roman Čechmánek byl předvolaný k soudu. Nekomunikoval totiž s insolvenčním správcem, který řeší konkurs jeho restaurace Pivovar Čechmánek. Do řízení vstoupilo i státní zastupitelství

Bývalý hokejový brankář a reprezentant Roman Čechmánek byl předvolaný k soudu. Nekomunikoval totiž s insolvenčním správcem, který řeší konkurs jeho restaurace Pivovar Čechmánek. Do řízení vstoupilo i státní zastupitelství.

Krajský soud v Brně vyzval Romana Čechmánka k dostavení se na slyšení koncem června. Jak to dopadlo a co se od Čechmánka dozvěděl, však neprozrazuje. Z dostupných informací však lze vyčíst, že bývalý hokejový reprezentant Česka zatajil, nebo pozměnil informace o jeho majetku.

„Soud upozorňuje předvolaného, že nesplněním zákonné povinnosti učinit prohlášení o majetku jsou naplněny zákonné znaky skutkové podstaty přečinu porušení povinnosti učinit pravdivé prohlášení o majetku podle ust. § 227 trestního zákoníku,“ uvádí soudní předvolání.

Insolvenční návrhy odhadují, že věřitelé můžou mít pohledávky ve výši přibližně 30 milionů korun

 

Do konkurzu Čechmánkova pivovaru už kvůli podezření z podvodu vstoupilo také brněnské státní zastupitelství. „Krajské státní zastupitelství v Brně sděluje, že do výše zmíněného insolvenčního řízení vstoupilo v souladu s § 7c insolvenčního zákona č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon), na základě podnětu soudem ustanoveného insolvenčního správce,“ uvedl pro Biztweet státní zástupce Jakub Jirušek.

Podle zákonu jde o takzvané zvláštní řízení. Zjednodušeně lze říct, že státní zastupitelství vstupuje do sporných insolvencí, u kterých existuje podezření z podvodního jednání účastníků.

Čtěte také:

Producent šou Leoše Mareše má problém. Hrozí mu krach

--

Čechmánek ve Zlíně vybudoval rodinný pivovar. Ještě během zkušebního provozu se ovšem předlužil a musel provoz uzavřít. Nezaplatil přitom ani dodavatelům, kteří na konstrukci pivovaru pracovali. Insolvenční návrhy odhadují, že věřitelé můžou mít pohledávky ve výši přibližně 30 milionů korun.

Do insolvenčního řízení se zatím zapojilo 9 věřitelů. Kromě dodavatelů je mezi nimi také Finanční úřad pro Zlínský kraj a Všeobecná zdravotní pojišťovna. K věřitelům v minulosti patřili i Čechmánkovi bývalí reprezentační kolegové Miroslav Blaťák a Petr Čajánek. 

 

 

Tomáš Lemešani