Vzestup a pád ostravského podnikatele Daneše Zátorského

Dříve vlivný ostravský podnikatel Daneš Zátorský byl na začátku července tohoto roku na základě evropského zatykače zadržen polskou policií. Přesné podrobnosti k údajnému trestnému činu zatím nejsou známé. Žalobkyně Brigita Bilíková pouze uvedla, že nyní bude probíhat vyšetřování, které potrvá několik měsíců

Dříve vlivný ostravský podnikatel Daneš Zátorský byl na začátku července tohoto roku na základě evropského zatykače zadržen polskou policií. Přesné podrobnosti k údajnému trestnému činu zatím nejsou známé. Žalobkyně Brigita Bilíková pouze uvedla, že nyní bude probíhat vyšetřování, které potrvá několik měsíců. Zátorského obhájce podal proti vazbě svého klienta stížnost, kterou se bude zabývat Krajský soud v následujících týdnech.

Důvodem zatčení má být údajný podvod přesahující 100 milionů korun. Zátorský byl zatčen v polských Katovicích, kam se měl podle médií vrátit z dovolené v Itálii. Následně bylo rozhodnuto o jeho vydání do České republiky, které se také 20. července na hraničním přechodu v Chotěbuzi uskutečnilo.

Den poté Okresní soud v Ostravě rozhodl o jeho vzetí do vazby. „Okresní soud vyhověl mému návrhu a Daneše Zátorského vzal do vazby. A to z důvodů, že by mohl ovlivňovat svědky a že hrozí nebezpečí útěku," uvedla pro Denik.cz státní zástupkyně Brigita Bilíková. Zátorského obhájce Miloslav Kijas podal proti rozhodnutí stížnost a tak případ poputuje ke Krajskému soudu.

Daneš Zátorský patří rozhodně k lidem s pestrou pracovní minulostí. V devadesátých letech pracoval pro kriminální policii, v polovině devadesátých let začal sbírat zkušenosti v byznysu. Začínal v menších makléřských firmách v Ostravě, poté koupil menšinový podíl v Broker & Partner až se stal postupně z finančníka podnikatelem. Později přišel k většinovému podílu v Garfield a k vlastnímu holdingu Geofin.

Kromě několika insolvencí Zátorského firem, čelí insolvenci i sám podnikatel

 

Jisté je, že ostravskému podnikateli už nějakou dobu takříkajíc teče do bot. Majitel holdingu Geofin, pod který spadá několik dobře známých společností, se totiž potýká hned s několika insolvencemi. Například stavební firmy VOKD. Kdysi prosperující firma je v konkurzu od června minulého roku, kdy její vedení požádalo soud o insolvenci.

Stalo se tak po patnáctiměsíčním úpadku společnosti. Firma se potýkala několik let s finančními problémy holdingu Daneše Zátorského (který byl předsedou představenstva) a s neschopností včas v termínu předávat investorům své stavby. Oficiální vyjádření vedení VOKD bylo však takové, že firma jde do konkurzu, kvůli nedohodě vedení s odboráři na podobě reorganizace společnosti.

Zátorský se k tomu v rozhovoru vyjádřil takto: „VOKD byla tehdy zakázkově zcela závislá na mateřské společnosti OKD. Já chtěl rozvíjet spíše stavební činnost, měl jsem připravené projekty k realizaci, nabíral stavaře. Důlní divizi jsem chtěl posléze převést do dceřiné firmy a osamostatnit ji. Chystal jsem reogranizaci firmy, díky které bychom zamezili závislosti na OKD, které nás sice udržovalo v naději, ale bylo jasné, že lepší už to nebude.“

Nicméně situace v OKD se změnila a podle Zátorského nešly platy zaměstnanců dlouhodobě udržet v konkurenci polských firem, jejíž zaměstnanci dostávali vysoké cestovní náhrady znamenající nízké odvody vůči státu. Jak uvedl ve zmíněném rozhovoru, reogranizace podle něj nebyla možná, protože „odboráři nebyli schopni přijmout ústupky z kolektivní smlouvy a firma nebyla schopná úspornými opatřeními překlenout meziroční ztrátu 24 milionů korun.“

Podle neověřených informací serveru Lidovky.cz se zmíněný podvod, z kterého byl Zátorský nařčen, vztahuje k Zátorského společnosti Job Air. Letecká opravna v Mošnově přitom paradoxně patří podle Zátorského k projektům, na který je hrdý. V červnu uvedl, že opravna v Mošnově je podle něj jedním z nejmodernějších opravárenských center v Evropě. Společnost Job Air přitom bojuje o přežití a podle slov členů vedení je to hlavně kvůli zmíněnému projektu hangáru, ke kterému se pojí staré dluhy vzniklé při jeho výstavbě.

Čtěte také:

Do konkurzu impéria Daneše Zátorského vstoupil stát. Prý jde o veřejný zájem

-- 

Sám Zátorský uvedl, že firma měla na projekt slíbené dotace například od náměstka hejtmana pro dopravu Pavola Lukše, či náměstka pro investice Pavla Drobila. Dohoda prý zněla, že Zátorský a společníci postaví opravnu, zaměstnají lidi, začnou opravovat letadla a poté jim po dobu deseti let půjdou peníze na provoz právě ze státních dotací. Avšak zůstalo jen u slibů. Mezitím totiž došlo ke změně vlády, ke krizi a slíbené dotace nikdy nebyly naplněny.

Zátorskému tak podle jeho slov zůstal úvěr na hangár a kontokorentní úvěr na jeho provoz. Dvěma největšími věřiteli tedy jsou Česká exportní banka a Česká spořitelna, jejichž pohledávky údajně přesahují 800 milionů korun. Firma je od minulého roku v insolvenci. Opravnu Job Air Technic i s jejími pohledávkami odkoupil letos v zimě holding Czechoslovak Group (CGS) zbrojaře Jaroslava Strnada.

Hospodaření zmíněné společnosti prošetřují detektivové kvůli daňovým a dotačním podvodům dosahujících až 100 milionů korun. Podle nejmenovaného zdroje se jedná o období 2006 až 2011, kdy údajně čerpané dotace neodpovídaly následně proinvestovaným penězům. Zmíněné dotace byly čerpány od ministerstva průmyslu a obchodu. V uvedeném období podle jejich informací mělo jít o 300 milionů korun. Státní zástupkyně Brigita Bilíková pouze potvrdila, že se jedná o jeho dřívější aktivitu: „Je to záležitost, která se vztahuje k aktivitám z nějakých předchozích let.“ Doplnila také, že nyní bude probíhat vyšetřování, které potrvá několik měsíců.

Kromě několika insolvencí Zátorského firem, čelí insolvenci i sám podnikatel a to kvůli pohledávkám za celkem 9 milionů korun. Ještě v červnu uvedl, že zatím neuvažuje o osobním bankrotu: „Necítím se, že bych byl osobně předlužený. Ale když by nebylo jiné zbytí, tak by to asi přišlo, i když by to byl nešťastný konec, který by mě omezil ve více směrech. Zatím teda ale o osobním bankrotu neuvažuju.“

 

Izabela Niepřejová