Oldřich Šlemr: Gumárenský král a známý Miroslava Kalouska

Patří k nejbohatším Čechům a to díky prodeji Českého gumárenského holdingu. Dříve ne příliš viditelný muž se dostal do TOP žebříčku, když společně se svým partnerem Tomášem Němcem prodal gumárenský holding švédské společnosti Trelleborg za 31,4 miliardy korun

Patří k nejbohatším Čechům a to díky prodeji Českého gumárenského holdingu (ČGS Holding). Dříve ne příliš viditelný muž se dostal do TOP žebříčku, když společně se svým partnerem Tomášem Němcem prodal gumárenský holding švédské společnosti Trelleborg za 31,4 miliardy korun. Listopadový obchod byl v červnu tohoto roku schválen antimonopolními úřady.

Příběh budování gumárenského impéria začal ještě před revolucí, kdy se oba obchodní partneři potkali. Oldřich Šlemr a Tomáš Němec se poznali na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Podle serveru aktuálně.cz přišly první výdělky z dovozu kosmetiky z Německa. První „větší“ krok však přišel až po roce 1989, kdy se oba rozhodli zapojit do privatizace společnosti Mitas, firmou zabývající se výrobou zemědělských pneumatik. Kromě výroby tak Česká gumárenská získala i vývoj a obchod v Hannoveru. Do křesla ředitele Mitasu se na začátku 90. let usadil právě Tomáš Němec.

První „větší“ krok však přišel až po roce 1989, kdy se oba rozhodli zapojit do privatizace společnosti Mitas

 

Tím začala přes dvacet let dlouhá cesta budování gumárenského holdingu. Tady se taktéž Šlemr a Němec seznámili s bývalým místopředsedou TOP09 a exministrem financí Miroslavem Kalouskem, který pracoval v Mitas Praha jako technolog a vedoucí investičního útvaru. Není proto překvapením, že firma ČGS v minulosti podpořila prezidentskou kampaň Karla Schwarzenberga. „Jsou to kluci, se kterými jsem začínal v Mitasu po škole. To, že si vzpomněli na starého kolegu, se kterým se tu a tam vídají, a rozhodli se podpořit jeho stranu, beru jako projev mimořádné kolegiální solidarity mezi námi starými gumaři,“ vyjádřil se tehdy k podpoře Miroslav Kalousek.

Jak uvedl týdeník Euro, na přelomu tisíciletí se pak oba partneři spojili s majiteli firmy S.K.I. Trust a tak započalo budování gumárenského holdingu na plné obrátky. Původně pod názvem Barum Holding. Během několika let se tak podařilo vybudovat skupinu, která téměř ovládla celý obor. Vytrvalost obou „kolegů“ Jiřího Šlemra a Tomáše Němce je dostala až na pomyslné výsluní. Ostatní spolumajitelé začali postupně odcházet a prodávat své účasti a tak v roce 2007 odkoupili Šlemr s Němcem podíly od dvou posledních zbývajících spolumajitelů. Stali se tak jedinými vlastníky gumárenského království. 

Po nedávném prodeji holdingu ČGS Oldřich Šlemr rozjíždí svůj další projekt. Jedná se o investiční firmu s názvem R2G

 

Po více než dvaceti letech budování ČGS Holding, tak přišla miliardová odměna z jejího prodeje. Švédská strojírenská skupina Trelleborg se tak stane světovým lídrem na trhu zemědělských pneumatik. Součástí gumárenského holdingu je totiž mimo zmíněný Mitas i Rubena, která se zabývá výrobou produktů z technické pryže, americký Mitas Tires nebo slovinský Savatech, který se specializuje na výrobu gumárenských směsí, či gumových profilů a motocyklových plášťů. Oldřich Šlemr a Tomáš Němec si však „neužijí“ plnou částku z prodeje, jak uvedl týdeník Euro, bude snížena o úvěry a hotovost. I tak se však jedná o slušnou sumu okolo 15 miliard korun pro každého.

Po nedávném prodeji holdingu ČGS Oldřich Šlemr rozjíždí svůj další projekt. Jedná se o investiční firmu s názvem R2G, která má spravovat právě peníze získané z prodeje ČGS Holding. Podle Hospodářských novin chce Šlemr hlavně uchovat hodnotu nabytých peněz a hodlá do společnosti investovat zhruba 15 miliard korun. Mladá fronta DNES zase informovala o jeho záměrech investovat převážně do dlouhodobých a zahraničních projektů.

V současnosti dává Šlemr dohromady svůj „hvězdný“ investiční tým. A jde o skutečně zvučná jména. Do čela společnosti by se měl postavit Michal Smrek, na české byznys scéně známý advokát a partner White & Case. Podílel se například na prodeji menšinového podílu T-Mobile a radil i PPF s prodejem Generali. Do křesla poradce zasedne Jakub Dyba, který již v minulosti dělal hlavního poradce ČGS. Třetí důležitý post by měl zastat Daniel Heler, významný český bankéř, který přes patnáct let stál ve vedení České spořitelny. Jak informují Hospodářské noviny, investice společnosti R2G budou spíše konzervativní – zejména tedy do nákupu firem, které si bude chtít dlouhodobě udržet. Doložka s Trellerborgem Šlemra i Němce navíc zavazují k tomu, že nesmí podnikat v gumárenském průmyslu. R2G aktuálně krouží třeba kolem Kofoly.

Oldřich Šlemr je podle bulvárních informací známý svou láskou k umění. Sám je vášnivým sběratelem uměleckých děl a v lednu 2015 proběhla médii zpráva o stavbě jeho vlastní galerie na Malé straně. Ta by měla stát v ulici Tržiště, kousek od americké ambasády, jak uvedl deník E15. Mělo by se jednat o galerii kombinovanou s luxusními byty. Poslední informace hovoří o čekání na územní rozhodnutí.

 

Izabela Niepřejová