FocusEconomics: Česko v roce 2017 uvolní intervenci

Analytická společnost FocusEconomics očekává v příštím roce výrazné posílení české koruny. Intervence národní banky by se mohla uvolnit

Analytická společnost FocusEconomics očekává v příštím roce výrazné posílení české koruny. Intervence národní banky by se mohla uvolnit.

„Pro rok 2016 FocusEconomics předpovídá udržení repo sazby na úrovni 0,05%. Pro rok 2017 je předpověď repo sazby na úrovni 0,28% a česká koruna se bude obchodovat na úrovni 26,4 koruny za euro,“ uvádí v aktuální makroekonomické studii analytická agentura FocusEconomics.

Ve studii, kterou nám poskytla předpokládá, že nový guvernér České Národní Banky Jiří Rusnok přistoupí k postupnému uvolňování intervenčního mechanismu.

Analytická společnost FocusEconomics očekává v příštím roce výrazné posílení české koruny

 

Odbor komunikace České Národní Banky nám na dotaz, zda je intervenční uvolňování v roce 2017 reálné neodpověděl. Odkázal nás pouze na poslední prohlášení bankovní rady.

„Bankovní rada rozhodla nadále používat devizový kurz jako další nástroj uvolňování měnových podmínek a potvrdila závazek České národní banky intervenovat v případě potřeby na devizovém trhu na oslabení kurzu tak, aby udržovala kurz koruny vůči euru poblíž hladiny 27 korun za euro,“ uvádí prohlášení. Proč agentura FocusEconomics předpokládá vzdálení se hladině 27 korun ČNB nekomentuje.

Čtěte také:

ČNB letos udělila dvě licence platebních institucí

--

Cíl použití kurzu jako dalšího měnově politického nástroje – a tedy použití devizových intervencí k oslabení koruny – je stejný jako u úrokových sazeb. To znamená udržet cenovou stabilitu v české ekonomice, která je vyjádřena plněním inflačního cíle ČNB ve výši 2 %. Jinými slovy, šlo o snahu předejít deflaci, zajistit plnění 2% cíle udržitelným způsobem a urychlit návrat do situace, kdy bude ČNB moci opět začít používat svůj standardní nástroj, tedy úrokové sazby.

Bankovní rada ČNB rozhodla o používání měnového kurzu jako nástroje měnové politiky, a tedy o zahájení devizových intervencí, dne 7. listopadu 2013. Tento nástroj je pro Českou republiku, která je malou otevřenou ekonomikou s dlouhodobým přebytkem likvidity v bankovním sektoru, účinnější k uvolnění měnových podmínek než jiné nástroje. O tom, že dalším případným nástrojem uvolnění měnové politiky po dosažení nulové spodní hranice úrokových sazeb bude kurz koruny, rozhodla bankovní rada již na podzim roku 2012.

 

 

Redakce