Seznam loni bodoval hlavně mapami. Google vede v mobilitě

Česká společnost Seznam pořád drží polovinu domácího trhu. Bodují také mapy firmy

Používáte některé ze služeb Seznamu?

U stolních počítačů pořád polovina trhu. Tím se může chlubit česká společnost Seznam. Dle její statistik pořád drží polovinu trhu. Česko je tedy jednou ze tři zemí světa (Čína, Rusko, Česko), kde nevede světový gigant Google.

Celková statistika se ovšem začíná přiklánět na stranu Googlu. Ten boduje hlavně v mobilním vyhledávaní. Tím, že většina mobilních zařízení používá operační systém Google Android. V desktopech je to pořád 50:50, tedy alespoň dle tvrzení Seznamu. „Jen pro zajímavost uveďme, že lidé denně do Seznam.cz Vyhledávání položí přes 15 miliónů dotazů, proto je poměr sil stabilní,“ říká Roman Dušek, manažer týmu Seznam.cz Vyhledávání.

Pořád nenápadná je slovenská verze Seznam.sk. Česká společnost na ní dle slov vedení zatím nechce stavět.

„Platí slova Pavla Zimy, generálního ředitele Seznam.cz, o tom, že expanze na slovenský trh pro nás není prioritou. Službu Seznam.sk i nadále provozujeme, není však v současné chvíli ve středu našeho zájmu. A s tím souvisí i návštěvnost domény, která s sebou nenese žádné výkyvy,“ vysvětluje Roman Dušek, manažer týmu Seznam.cz Vyhledávání.

Čtěte také: 

Piano prochází změnami. Zaměří se na byznys software

CTP Invest dostala povolení. Postaví velké datové centrum

--

Tím co v loni dělalo české IT společnosti největší radost je rozvoj služeb internetových map. Tam návštěvnost předčila očekávaní vývojářů Seznamu. „Mapy.cz jsou nejpoužívanějším mapovým portálem v České republice. Zásluhu na tom má hlavně naše vlastní kartografická redakce, kde se zabýváme tím, jak Čechům usnadnit a zpříjemnit turistické cestování. Zejména v posledním roce spustily Mapy.cz několik funkcí, které turistům, ale i cyklistům a vodákům ušetří čas, jenž by jinak strávili plánováním svých cest,“ říká Martin Fuks manažer týmu Mapy.cz.

Stránku denně navštěvuje přes 300 tisíc lidí a aplikaci map do svého telefonu stáhlo více než jeden a půl milionu lidí. 

 

Fotozdroj: CC/wikimedia