Karosa za pražské požáry autobusů nemůže. Ztráty kryje pojistka

Za požáry autobusů v Praze výrobce nemůže. Dle Dopravního podniku není stažení padesátky autobusů problém

Výrobce autobusů KbN City Bus – Euro 3 a Euro 4 – Karosa – nebude za prosincové požáry v pražské MHD penalizován. „Prověrka dotčeného typu autobusů byla koncipována jako několika stupňová, přičemž dosud nebyly realizovány všechny definované stupně. Je třeba podotknout, že zatím nejsou k dispozici závěry od vyšetřujících orgánů, nicméně lze konstatovat, že zmiňované autobusy mají rozdílná ohniska požárů, nejednalo se tedy o stejnou příčinu zahoření,“ říká mluvčí Dopravního podniku hlavního města Praha Aneta Řehková.

Začátkem prosince hasiči likvidovali plně rozvinutý požár kloubového nízkopodlažního autobusu linky 195. Před příjezdem jednotek na místo autobus samovolně opustilo 120 osob. Požár byl neúspěšně hašen řidičem autobusu pomocí 4 příručních hasicích přístrojů z vlastní výbavy a z výbavy okolo jedoucího autobusu. Požárem byl celý autobus zcela zničen, škoda je odhadnutá na půl milionu korun.

Hned druhý den jednotky hasičské služby vyjely k likvidaci požáru zadní části kloubového nízkopodlažního autobusu linky č. 195. Před příjezdem jednotek autobus opustilo zhruba 20 osob a řidič autobusu se snažil pomocí hasicího přístroje požár uhasit, což se povedlo až profesionálním jednotkám.

--

Čtěte také:

ČNB letos udělila dvě licence platebních institucí

Klíčový pražský projekt zrychluje. Ekocity dokončí už v roce 2018

Konkurzní správce draží majetek Slovakia Steel Mills. Hlavní věřitel souhlasil

--

Dopravní podnik pak obratem stáhl 47 autobusů typu KbN City Bus – Euro 3 a Euro 4 Karosa. Dle mluvčí to nezpůsobuje významní ztráty. „S ohledem na stáří těchto vozů se vzniklá škoda pohybuje okolo 500 tisíc korun za vůz, což představuje sumu plnění smluvní pojišťovnou. Tím, že jsou všechny vozy tohoto typu odstaveny, zatím nevznikla další škoda, nicméně plynou z toho zvýšené nároky na servisní personál a úpravy v harmonogramech plánované údržby ostatních vozů. S výrobcem zasažených autobusů jsme samozřejmě v kontaktu a tyto události, které postihly nejen náš podnik, se snažíme komunikovat,“ dodala Řehková.