Kladenské huti Poldi odlehlo. Soud jí povolil oddlužení

Extrémně zadlužená huť Poldi se prozatím vyvlíkla z hrozby krachu. Krajský soud v Praze povolil oddlužení a reorganizaci firmy

Extrémně zadlužená huť Poldi se prozatím vyvlíkla z hrozby krachu. Krajský soud v Praze povolil oddlužení a reorganizaci firmy.

„Insolvenční soud neshledal důvody pro zamítnutí návrhu na povolení reorganizace, když na straně dlužníka se z obsahu spisu zatím nepodávají žádné takové skutečnosti, které by svědčily o nepoctivém záměru dlužníka poškodit věřitele dlužníka a omezit možnost jejich co nejvyššího a poměrného uspokojení prostřednictvím návrhu na povolení reorganizace,“ konstatuje ve verdiktu Krajský soud v Praze.

Firma tak uniká snaze věřitelů poslat jí do konkurzu. A takových zájemců není málo. Veřejně dohledatelné jsou až desítky věřitelů. Největšími jsou DISCRET s. r. o., ČKD ELEKTROTECHNIKA, a.s. , Euro Trans Kladno s.r.o, KVARTEX spol. s r.o., ARTWELD s. r. o., Slovácké strojírny, akciová společnost, nebo ZDEMAR SPEDITION a.s.

Dluh firmy je ve výši stovek milionů korun. „Můžeme potvrdit, že jsme jedni z věřitelů společnosti Poldi s r.o. V současné době probíhá insolvenční řízení, a proto bychom neradi prezentovali jakékoliv detaily tohoto případu. Nicméně můžeme potvrdit, že jednání s dlužníkem stále probíhají,“ uvedl mluvčí Kooperativa pojišťovna, a.s., Vienna Insurance Group Milan Káňa.  

Čtěte také: 

J&T v konkurzu roku. Skupina koupila od Krúpu pohledávky vůči ocelárnám

 
 
--

„Mohu vám k tomu pouze říct, že společnost dříve komunikovala prostřednictvím pana Lunyeva, avšak z jeho strany šlo pouze o zdržování a natahováni všech jednání. V současné chvíli už téměř půl roku naprosto nekomunikují a nemají žádný zájem o řešení situace. Krajský soud jedná naprosto v rozporu s běžnou judikaturou a jde "na ruku" právě Poldi,“ kritizuje postup soudu jednatel jednoho z klíčových věřitelů, který si přeje zůstat v anonymitě.

Společnost Poldi zaměstnává zhruba 400 lidí. Poldi jim opakovaně dluhovala a dluží výplaty, což vedlo k několika protestům odborů. Vedení se omlouvalo s tím, že odběratelé včas neplatí faktury. Z firmy kvůli tomu za poslední rok odešlo až 200 lidí.

 

 

Tomáš Lemešani