J&T v konkurzu roku. Skupina koupila od Krúpu pohledávky vůči ocelárnám

J&T Private Investments odkoupila pohledávky vůči Slovakia Steel Mills od finanční skupiny Arca Investments Pavla Krúpu. Finančníci však své záměry ve fabrice, která má dostat nového majitele neprozrazují

J&T Private Investments odkoupila pohledávky vůči Slovakia Steel Mills od finanční skupiny Arca Investments Pavla Krúpu. Finančníci však své záměry ve fabrice, která má dostat nového majitele neprozrazují.
 
"Okresní soud Košice I ve věci prohlášení konkursu na majetek úpadce: SLOVAKIA STEEL MILLS, a.s. v konkurzu, povolil vstup do konkurzního řízení navrhovateli: J & T Private Investments B.V., namísto původního věřitele: Arca Investments, S.p.A., v části postoupených pohledávek vedených v seznamu pohledávek pod č. 199 a 200," uvádí verdikt soudu, který má na starosti insolvenční řízení roku.
 
Konkurzní správce ocelárny ze Strážského jen nedávno potvrdil, že jedná se zájemcem, který by rád celou továrnu v rámci konkurzu odkoupil. Každý významný hráč v insolvenčním řízení proto může naznačovat na indicie spojené se jménem zájemce.
 
Finančníci z J&T se však k jejich zájmu o Slovakia Steel Mills vyjádřit nechtějí. Dokonce se tváří, že se jich jednání J&T Private Investments B.V netýká. "J&T Private Investments není součástí bankovního a finančního holdingu J&T Finance Group. Toto téma se nás netýká, žádné pohledávky jsme neprobrali. S otázkou se prosím obraťte na J&T Private Equity Group," odpověděl biztweetu mluvčí J&T Artur Šturmankin.
 
"JT Private Equity Group převzala pohledávky, které bude řádně vymáhat v rámci konkurzního řízení. Detaily transakce nebudeme komentovat," řekl pro biztweet projektový manažér J&T Private Equity Group Libor Kaiser. Dodává však klíčové info. Skupina J&T prý nemá zájem o převzetí továrny Slovakia Steel Mills jako také. 
 
J&T Private Equity Group vznikla rozdělením bankovních a nebankovních aktivit J&T Finance Group. Vedle bankovního holdingu J&T Finance Group SE se sídlem v Praze vznikla nová kyperská struktura J&T Private Equity Group. K ní patří i nizozemská dceřiná firma.
 
 
"J&T vždy bylo a je postaveno na růstu a expanzi. V této chvíli tak nastal čas, abychom fakticky oddělili bankovní a nebankovní aktivity, a tím zajistily prostor pro další rozvoj. Oddělení aktivit navíc zpřehlední celou strukturu skupiny a jejích vlastníků," řekl v tiskové zprávě skupiny Patrik Tkáč, partner skupiny J&T a předseda představenstva J&T BANKY.
 
J&T Private Equity Group podle zprávy zahrnuje aktiva skupiny v sektorech energetiky a průmyslu, realit, médií a sportu, cestovního ruchu, informačních a komunikačních technologií nebo vědy a výzkumu. Majiteli nové divize jsou Patrik Tkáč s 19,9%, Ivan Jakabovič, Jozef Tkáč, Mário Hoffmann, Branislav Prieložný, Igor Rattaj, Peter Korbačka a Martin Fedor každý s 9,9%.
 
O co při koupi pohledávek vůči Slovakia Steel Mills známou finanční skupinou jde, nám nemohl z titulu povinnosti mlčenlivosti prozradit ani konkurzní správce Miroslav Duračinský. Aktivity J&T jsou však v kontextu minulosti fabriky více než zajímavé.
 
Koncem roku 2014 vyvolaly rozruch trestní oznámení vůči majitelům zkrachovalé ocelárny Slovakia Steel Mills. Jako biztweet informoval, ukrajinská KVV Group obvinila majitele továrny Maria Hoffmanna a Branislava Prieložného z údajně záměrného manipulování účetních výsledků továrny a manipulace tendrů České exportní banky.
 
Čtěte také: 
 
 
 
--
 
Poté, co KVV Group předala údajné důkazy Nejvyššímu státnímu zastupitelství České republiky se věc dostala na stůl Odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Vrchního státního zastupitelství v Praze. "Ve věci nebylo Policejní orgánu shledání podezření ze spáchání trestného činu," řekl pro biztweet.eu Marek Bodlák, ředitel odboru závažné hospodářské a finanční kriminality VSZ v Praze.
 
KVV upozorňovala i na možnou snahu o manipulaci tendru České exportní banky. Ta se pokoušela vydražit svou pohledávku ve výši více než čtyři miliardy korun. Opakovaně se jí to nepodařilo. Podle ukrajinské skupiny, která patří k zájemcům o továrnu prý proto, že se účastníci tendru dohodli na jeho manipulaci tak, aby pohledávku odkoupili za co nejnižší cenu. V akci měl být údajně i Pavol Krúpa a jeho finanční skupina Arca Investments, která měla pohledávku podle konstrukce popsané Ukrajinci odkoupit a následně prodat J&T. Svědčily o tom prý i sms zprávy, které KVV získala, policejní orgány je však odmítli akceptovat.
 
Konkurs továrny, která zkrachovala v roce 2013 může hýbat i českou politikou. Pro riskantní podporu ocelárnám má totiž na krku nůž celé vedení České exportní banky (ČEB). Právě pro nedobytné pohledávky jako je ta, kterou má česká státní banka vůči Slovakia Steel Mills bance hrozí, že vláda rozpustí její vedení a instituce projde pod přísnější dohled ministerstva financí Andreje Babiše.
 
ČEB v roce 2007 slovenským ocelárnám půjčila 4,6 miliardy korun na vybudování závodu výměnou za to, že technologii dodají čeští exportéři. Ocelárny začaly vyrábět až v roce 2011, v následujících dvou letech ale každý rok vykázaly ztrátu zhruba miliardu korun a zkrachovaly.
 
 
 
Tomáš Lemešani