Slovenská pole ovládl Babiš

Zemědělství na Slovensku prakticky ovládá osm firem. Polovinu tvoří dánští farmáři, zbytek bohaté skupiny z jihu Slovenska a oligarchové

 
Zemědělství na Slovensku prakticky ovládá osm firem. Polovinu tvoří dánští farmáři, zbytek bohaté skupiny z jihu Slovenska a oligarchové.
 
K velkému skupování zemědělských pozemků na Slovensku došlo hlavně během druhé Dzurindovy vlády a poslední Ficovy vlády. Na pozemky se vážou významné zemědělské dotace, a tak se i tento sektor stal zajímavým také pro podnikatele zvyklé stavět byznys na obchodu se státem a dotacích.
 
Skutečnými průkopníky podnikání ve slovenském zemědělství jsou však Dánové. Jejich farmy expandovaly pod Tatry už léta před oligarchy. Levnou zem a kvalitní podmínky vědí na rozdíl od Slováků, kteří za špatným hospodařením hledají neustále cizí pochybení, přetavit do slušných zisků.
 
 
Slovenská zemědělská a potravinářská komora hodnotí minulé roky jako neúspěšné a více optimismu nemá ani pro blízkou budoucnost. Jak uvádí agentura Symsite, osm silných skupin dosahuje slušné výsledky a relativně vysoké zisky. "Tyto skupiny často vstupovaly do farem v existenčních problémech a poměrně rychle se jim je daří vzmáhat. Pomáhá jim zaměření na kvalitu, investice a inovace. Za klíčové při hospodaření považují důraz na efektivitu všech procesů a úspory z rozsahu. Při vstupu do družstev redukují počet zaměstnanců zhruba o třetinu, omezují živočišnou výrobu, investují do nových zemědělských technologií a skladovacích kapacit. Na rozdíl od SPPK, která neustále poukazuje na špatné počasí, špatné úrody nebo špatné ceny, jakož i nízké dotace, zástupci těchto skupin ukazují, že farmy mohou být dlouhodobě stabilním podnikatelským sektorem," uvádí studie Symsite.
 
Zemědělští giganti na Slovensku dosahují opravdu mimořádně tržby. Stojí za tím velká rozloha pozemků, na které čerpají eurodotace, ale i na rozdíl od jiných zemědělců racionální podnikatelské hospodaření. Například společnost Gamota patřící dvojici podnikatelů Josefovi Őszimu a Antonovi Žigovi dosáhla loni tržby 2873179 eur.
 
Čtěte také: 
 
 
 
 
--
 
Skupina farem kolem známého podnikatele Jana Sabola zaznamenala tržby přesahující milion eur. Přesto se slovenské skupiny nedokážou srovnávat s tím, co na území vlastních farem dokáží vytvořit dánští investoři. Ti na Slovensko hromadně přicházeli hlavně v minulosti. Menší dánské farmy zde dokázaly získat pozici, o níž se jim mohlo v domovině pouze snít.
 
First Farms ovládaná dánskými investory dosáhla tržby více než 11 milionů eur, Slovakia Agrar s podobnou strukturou vedení téměř tři miliony, Donau Farm 6 milionů eur a skupina Pigagro zhruba 13 milionů eur.
 
I ve farmařině, podobně jako v dalších odvětvích souvisejících s potravinářstvím však dominuje jiný hráč. Je jím slovenský oligarcha a český ministr financí Andrej Babiš. "Nekonsolidované tržby Slovenská zemědělskému firem z koncernu Agrofert činili v roce 2015 348722000 eur," dokladuje hospodaření Agrofertu mluvčí Karel Hanzelka.